Pobyt i praca w Niemczech a emerytura

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam dość skomplikowane pytanie. W latach 90tych pracowałam w Niemczech (będąc ubezpieczona w kraju). Obecnie jestem na emeryturze. Niedawno otrzymałam z Deutsche Rentenversicherung w Berlinie pismo, że mogę ubiegac sie o rentę ponieważ ukończyłam 65 rok życia. Okres przepracowany w BRD to zaledwie 12 m-cy. Czy jest to możliwe, że za ten krótki czas otrzymam od nich jakiś grosz? Czy jest sens uruchamiać całą procedurę związaną z tlumaczeniem korespondencji (wiadomo, że nasze urzędy wymagają tlumaczenia). Obecnie mam jedną z najnizszych emerytur w kraju, więc zastanawiam się czy gra warta świeczki. Zaznaczam, że w tym samym czasie gdy pracowalam, opłacałam składki ubezpieczeniowe w KRUS, skąd dziś otrzymuje świadczenie. Czy można z dwóch źrodeł pobierac świadczenia? Proszę o pomoc.

Witam możesz zadzwonić do Opola oni się tym zajmują .
Powiedzą co ci potrzeba i gdzie złożyć papiery dołaczyusz pismo z niemiec(ksero)

ZUS OPOLE numer : 834 057
Centr/0774511070
0774511020 emerytury--- przerwa 11-11/20
0774511—681 Leszczyńska

Agusia160273

a jak sie to wszystko ma do osoby, ktora przepracowala w Niemczech 17 lat i chce wrocic do Polski? Na jakich warunkach, bedzie naliczona emerytura. Osoba ta ma w tej chwili 46 lat. Po powrocie do kraju podejmnie prace.
Za 17 lat pracy w niemczech otrzymasz niemiecką emeryturę gdy osiągniesz wiek emerytalny dla danego kraju za prace w niemczech liczone jest 50e za 5 lat pracy. W polsce musisz dopracować jeszcze do wieku emerytalnego

Witam. Może ktos odpowie mi na moje pytanie( Nie wiem, czy we wlasciwym miejscu umieszczone, bo jestem tu nowa) Pracowałam w Niemczech ponad rok. Dojeżdzalam codziennie z Polski , bo mam blisko i w Polsce mam meldunek stały. Chciałam sie gdzieś rozliczyc. W Urzedzie Skarbowym polskim powiedziano mi, ze jezeli nie mam zarobku w Polsce, to rozliczyc sie musze w Niemczech. Chcialabym to zrobic przez jakąs firmę , bo jest ich tyle chętnych, i wiem , ze dostane jakiś zwrot, ale ktoś powiedzial mi, ze jak odzyskam ten podatek, to strace z tego tytułu w Niemczech prawa emerytalne . A pracowałam juz ogólem w Niemczech ok 2,5 lat, więć mogą mi sie te prawa kiedys przydać jesli dopracuje jeszcze parę lat i mozliwe, ze kiedyś tam zamieszkam. Nie chciałabym stracić tych praw emeryt. ale rozliczyć sie chyba muszę. Proszę o porade co najlepiej zrobić w mojej sytuacji. Te firmy zajmujące sie odzyskiwaniem podatku raczej mi nie odpowiedzą tak sądze, i mogą sie też w tym nie orientować. Dziekuje.

Nie wiem, na jakich zasadach pracowalas i czy w ogole placilas skladki na niemieckie ubezpieczenie socjalne ("niemiecki ZUS"). Ale generalnie urzad skarbowy to urzad skarbowy, a "ZUS" (Deutsche Rentenversicherung) to ZUS, jedno nie ma nic wspolnego z drugim.
Jak sie rozliczysz z niemieckim urzedem skarbowym (Finanzamt), to dostaniesz ewentualnie jakis tam zwrot zaplaconego podatku od wynagrodzenia (Lohnsteuer), a nie zwrot skladek na ubezpieczenie socjalne. To funkcjonuje w Niemczech tak samo jak w Polsce, w Polsce urzad skarbowy tez nie zwraca skladek zusowskich, jak sie u nich rozliczasz. .
Zeby nabyc w ogole prawo do niemieckiej emerytury, trzeba miec 5 lat okresow skladkowych (=przez 5 lat trzeba odprowadzac skladki do niemieckiego "ZUS"u). W NIemczech nie ma emerytury minimalnej, dostajesz tej emerytury tyle, ile oblicza na podstawie zaplaconych w ciagu zycia skladek. Po 5 latach przy przecietnich/niskich zarobkach bedzie tego maksymalnie 50 euro miesiecznie

Dziękuje za szybką odpowiedz. Tak, pracowałam całkowicie na zasadach niemieckich na pełny etat, odporowadzane byly wszystkie skladki i podatki . Czyli zwrócony mi podatek po rozliczeniu sie, po powrocie do kraju po przebytej pracy( bo tak też bywa) nie dyskwalifikuje mnie do nabywania praw emerytalnych w Niemczech jeśli dobrze zrozumialam. Dziękuje za odp.

Czy zostanie zwrocony podatek, to musi ocenic doradca podatkowy. Prosze tu uwazac na pojecie "ksiegowy", ktorym sie posluguja chetnie polskie firmy. "Ksiegowy" to wszystko i nic. Od rozliczania podatkow w Niemczech jest Steuerberater (doradca podatkowy), to jest zawod prawnie chroniony, ktory moze wykonywac tylko osoba, ktora ma odpowiednie kwalifikacje nabyte i poswiadczone legalnym certyfikatem niemieckim. Co do reszty tak, nie stracisz zadnych praw do nabywania praw emerytalnych

Skad Wy bierzecie te 10Euro emerytury/rok? Przeciez to jest scisle uzaleznione od zarobkow i od uzbieranych z nich punktow emerytalnych. Przeciez nie wszyscy pracuja za minimum. Mi z moich punktow wychodzi ok 40 euro emerytury za kazdy rok pracy.
pzdr.

Oczywiscie ze wysokosc emerytury zalezy od zarobkow (= im wieksze zarobki, tym wieksze skladki, tym wieksza emerytura). Zarowno w Polsce jak i w Niemczech tak jest. Ale Jesli ponad 20% Polakow zyjacych w Niemczech pobiera tzw. socjal, a duza wiekszosc pracuje albo na budowie albo przy opiece nad osobami starszymi, gdzie kokosow sie nie zarabia, to "te 10euro emerytury na rok" jest po prostu statystycznie w przypadku Polakow bardziej prawdopodobne niz 40 euro na rok (nota bene, mi wychodzi ponad 2 razy wiecej za rok niz tobie, ale to o niczym nie swiadczy)

Witam Państwa, nie za bardzo rozumiem z tym przeliczaniem emerytury. Jak się to ma do osoby z niemieckim obywatelstwem, która przepracowała w Niemczech 23 miesiące w czasie ciągłym i ponad 30 lat w Polsce i chciałaby się przenieść na stałe do Niemiec do córki.
Czy taka osoba dostanie przeliczoną emeryturę Polską czy dostanie emeryturę z Polski czy dostanie minimum czyli "wypracowaną" i przeliczoną a resztę dopłaci socjal do minimum egzystencyjnego 430€? Bo z tego co zrozumiałam, to trzeba przepracować 5 lat w Niemczech, (choć tu możnaby było doliczyć do 23 miesięcy czas opieki nad 1 dzieckiem - jeżeli to dobrze zrozumiałam) aby wogóle jakąkolwiek emeryturę dostać. Wiek emerytalny na terenie Niemiec jeszcze nie został osiągnięty. Pozdrawiam

Jesli nie masz statusu przesiedlenca sprzed przystapienia Polski do Unii (2004), nie bedzie zadnego "przeliczania emerytury". Bedziesz dostawac emeryture z Polski, a te 23 miesiace w Niemczech dolicza ci do stazu pracy w Polsce, bo minimum na wlasna emeryture niemiecka to 5 lat okresow skladkowych w Niemczech.
Jesli ta emerytura z Polski po przeliczeniu na euro bedzie nizsza niz niemieckie minimum socjalne, to dostaniesz wyrownanie do minium socjalnego, ale pod warunkiem ze nie masz majatku typu mieszkanie wlasnosciowe w Polsce albo oszczednosci pieniezne. Nawet corka nie moze miec zbyt duzego majatku pienieznego, bo inaczej urzad stwierdzi, ze to ona moze ci doplacac roznice miedzy emerytura polska a niemieckim minimum socjalnym

Dzięki za odpowiedz. A jak to się ma do tego, że osoba ta jest (nieświadoma obowiązku ubezpieczenai po 3 miesiącach przebywania na terenie Niemiec) zameldowana w Niemczech od ok 92 roku? I czy miałaby tu znaczenie zielona karta (czy warto się o nią ubiegać?) Osoba ta nie pobierała żadnej socjalnej pomocy. Zaznaczę, że nie wiem dlaczego matka danej Pani ją zameldowała i oto ubiegała w tamtych latach.

sorry, ale kompletnie nie rozumiem tego pytania. Jaka "zielona karta"? W Niemczech nie ma czegos takiego jak "zielona karta". A samo zameldowanie, nawet fikcyjne, nie ma nic wspolnego z emerytura

Ok. Dziękuję. Chyba za dużo informacji otrzymałam i mi się pomieszało. Sprawdzę co z tą "kartą" było choć na temat renty otrzymałam już odpowiedz. Pozdrawiam

Chciałabym doprecyzować.
Czy przebywając na ternie NIEMIEC zgodnie z dzisiejszym prawem emerytalnym
- jak wyglądają przepisy dotyczące emerytury po 5 latach w Niemczech?
czy pracując na terenie Niemiec przez 5 lat będąc zameldowanym w Polsce i oczywiście mając w innych okresach prawo do emerytury na terenie Polski, lepiej jest pracować na zasadach Polskich czy Niemiecich?
czy okres ten zostanie podzielony jesli bedzie sie pracowałao tylko przez 5 lat czy zostanie przyznana cała renta i jaka to jest w przybliżeniu renta n dzien dzisiejszy i od jakich warunków zależy ?
Czy można gdzieś to zweryfikować ?

Nie liczy sie tak bardzo miejsce zamieszkania, tylko gdzie sie oplaca skladki do organizacji typu polski czy niemiecki "ZUS" (przy czym niemiecki "ZUS" ma oczywiscie nazwe DRV, a nie ZUS)
A wiec pracujac na "polskich warunkach", cokolwiek to znaczy, oplacasz skladki do polskiego ZUSu i nie masz zadnego prawa do emerytury niemieckiej.
A pracujac "na niemieckich warunkach" oplacasz skladki do DRV i po 5 latach nabywasz prawa do emerytury niemieckiej, ale ta jest zalezna od kwoty wplaconych skladek (w Niemczech nie ma emerytury minimalnej), wiec po 5 latach jak zarabialas malo, dostaniesz 20-30 euro niemieckiej emerytury miesiecznie, a jak zarabialas bardzo dobrze, to moze 100. Jaka to bedzie kwota, nikt ci z gory nie powie, po 5 latach dostaniesz kwit z niemieckiego DRV i tam bedziesz miala wyliczone, jakia emerytura ci przysluguje na dziec obecny.
A wiec po przepracowaniu pelnych 5 lat w NIemczech i powiedzmy 25 latach w Polsce, dostaniesz za 25 lat pracy polska emeryture z ZUSu na polskich warunkach i za 5 lat pracy niemiecka emeryture z DRV na niemieckich warunkach, czyli dwie emerytury z dwoch roznych instytucji.
Jak nie przepracujesz pelnych 5 lat w Niemczech, okresy skladkowe z Niemiec zostana ci uznane jako "staz pracy" na emeryture polska z ZUSu i ta bedzie obliczana tak, jakbys przepracowala 30 lat

Witam.
Taki przypadek:
Pobieranie wcześniejszej emerytury w Polsce przez x lat jednocześnie praca w Niemczech i przekraczanie limitu zarobku, jakie grożą konsekwencje?
Zwrot całej pobranej emerytury przez ten okres x lat, częściowy zwrot czy jeszcze jakaś inna opcja?

A jak wygląda sytuacja jeśli jestem zatrudniony na terenie Niemiec, a pracę całkowicie wykonuję na terenie Polski? przysługuje mi emerytura Niemiecka?

Emeryture dostaje sie od tej instytucji, do ktorej sa odprowadzana skladki na emeryture. Geograficzne miejsce zamieszkania czy siedziba pracodawcy jest tu wtorna.
W Niemczech nie ma emerytury minimalnej, a zeby w ogole cos dostac, trzeba miec minimum 5 lat okresow skladkowych w niemieckim "ZUSie", (ktory sie nazywa Deutsche Rentenversicherung)

No własnie do do końca. W przypadku Szwecji, aby nabyć prawo do świadczenia na zasadach prawodawstwa tego kraju trzeba być zameldowanym (koleżanka pracuje na takich zasadach). Inaczej składki idą od razu do ZUSu i emerytura jest całkowicie na zasadach polskich. Skąd własnie moje pytanie.

Powrót