Pobyt rodzica z dzieckiem w szpitalu, kto placi chorobowe?

• Autor wątku Autor wątku Krizz80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krizz80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mieszkam w Polsce, pracuję za Odrą.
Dziecko dostało skierowanie do szpitala w PL. Matka nie mogła z nim zostać w szpitalu więc zostałem ja (ojciec, ubezpieczony w niemczech ) otrzymałem wypis wraz z zwolnieniem L4 ( zwolnienie 7 dni) które miałem dostarczyć pracodawcy. Pracodawca poinformował mnie że nie płaci za pobyt rodzica z dzieckiem w szpitalu i odesłał mnie do krankenkasse. TK. W TK dowiedzialem się że nie wypłacą mi chorobowego z powodu tego ze dziecko jest ubezpieczone w PL i odesłali mnie do ZUS-u. a u nas to już wiadomo co powiedzieli :)
Ktoś z was miał może podobną sytuację? nie wiem kto ma racje i co dalej z tym fantem zrobić więc proszę o rade... Pracodawca nie ma obowiązku placenia chorobowego? Chce wypisać mi urlop bezplatny...
Pozdrawiam

A mi lekarz w takiej sytuacji nie chcial wystawic zwolnienia. Dziecko bylo ze mna w szpitalu w PL, a cala rodzina jest na moim niemieckim ubezpieczeniu. Uwazal, ze szpital sprawuje calodobowa opieke nad dzieckiem i rodzice nie musza z nim przebywac. Moj syn mial wtedy 4 lata.
Na stronie ktoregos z konsulatow RP w Niemczech jest takie opracowanie dotyczace "prawa pracy w DE" (pisze w cudzyslowie, bo jako taki Kodeks Pracy nie istnieje) i jak dobrze pamietam to mozna wziac chyba 2 dni dodatkowego platnego urlopu wlasnie z takiego powodu jak np. opieka nad dzieckiem w szpitalu). Link do tego opracowania podalem pare dni temu. Jak je przejrzysz, to moze cos na ten temat znajdziesz. Nie jestem tego na 100% pewny, bo dosc dawno to przegladalem, ale warto sprawdzic.

http://www.berlin.trade.gov.pl/pl/rfnprzewodnik/article/detail,6734,Prawo_pracy_w_Niemczech.html

Ostatnia edycja:
tu info z twojej kasy TK

Krankengeld für Eltern kranker Kinder

Berufstätige Eltern können Kinderkrankengeld erhalten, wenn sie ihr krankes Kind zu Hause versorgen müssen und deshalb kein Arbeitsentgelt bekommen. Lesen Sie hier mehr über die Voraussetzungen.

Krankengeld für Eltern kranker Kinder | TK

Powrót