pobyt stały w Polsce

• Autor wątku Autor wątku kaszalot1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaszalot1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam!
jestem obywatelem Ukrainy, mieszkam w Polsce od około 6-7 lat. Posiadam karte pobytu stałego, z tym, że pada groźba ze strony ojczyma, że mnie nie zamelduje na nowym mieszkaniu na stałe, tylko tymczasowo(mamy przeprowadzkę).

Pytanie więc brzmi: jakie warunki muszę spełnić, żeby móc legalnie być zameldowany w Polsce nie będąc pod skrzydełkiem rodziców? czy mogę zostać zameldowany na mieszkaniu np. znajomego w czasie kiedy sam będę kładł na swoje utrzymanie?

ps. wiem, że mógłbym wystąpić o zmianę statusu na rezydenta długoterminowego w UE, czy to coś zmienia w kwestii pobytu stałego i meldunku?

pozdrawiam i czekam na odpowiedź!

Zameldowac sie mozesz na stale wszedzie tam, gdzie chcesz i gdzie bedziesz miec na to zgode wlasciciela nieruchomosci, nie musi byc to twoj adres faktycznego zamieszkania.

czy mogę zostać zameldowany na mieszkaniu np. znajomego w czasie kiedy sam będę kładł na swoje utrzymanie?

Tak, jesli znajomy wyraza na to zgode oraz ma na pismie prawo do swojego lokalu (np. akt notarialny kupna lokalu lub pismo potwierdzajace przydzial lokalu z urzedu). Idziecie oboje z papierami do urzedu meldunkowego i sprawa zalatwiona.

Umowa wynajmu upoważnia do zameldowania w wynajmowanym mieszkaniu.

Dziękuję za info :-)
mam 18 lat, od około 6 lat mieszkam w Polsce. należy mi się status rezydenta długoterminowego UE? czy to coś zmienia w kwestii pracy, pobytu, strefy shengen?

A byles zameldowany w PL przez ten caly czas? Status rezydenta długoterminowego UE daje ci prawo do aplikowania o polskie obywatelstwo i polski paszport, warto sie przejsc do urzedu d/s cudzoziemcow w twoim najblizszym urzedzie wojewodzkim ze wszystkimi dokumentami jakie masz (potwierdzenie meldunku, dokument na podstawie ktorego mieszkasz w Polsce obecnie, paszport, dokumenty z pracy, wyciagi z banku, twoje badz rodzicow, zdjecia paszportowe) i dowiedziec sie co jeszcze potrzebujesz aby dostac status tego rezydenta.

Powrót