Pobyt w Domu pomocy społecznej a zbycie samochodu

• Autor wątku Autor wątku Becia Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becia Beti

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam ...
Moja podopieczna przebywa w domu pomocy społecznej.

Dochodem jaki otrzymuje to zasiłek stały, świadczenie uzupełniające oraz pielęgnacyjne.

Jako opiekun prawny swoje podopiecznej, chciałabym złożyć wniosek do sądu o zbycie samochodu, który posiada w swoim majątku (odziedziczony po zmarłym bracie).

Proszę mi powiedzieć czy po zbyciu samochodu( kasacji bądź sprzedaży) owy fakt trzeba zgłaszać do MOPSu (który wypłaca świadczenie -zasiłek stały) oraz do DPS-u w którym przebywa moja podopieczna i czy po zbyciu pojazdu np. Kasacji pojazdu, moja podopieczna przekroczy kryterium dochodowe i czy zwiększy jej się odpłatność za DPS i czy wstrzymywany jest wtedy np. zasiłek stały a później o niego trzeba starać się ponownie ?!

Proszę o odpowiedź

nie trzeba zgłaszać, bo to nie jest dochód,
tak samo jak nie trzeba było zgłaszać odziedziczenia auta
to jest zbycie części majątku,
gdyby kupiła samochód np. za 20 000 zł i sprzedała za 25 000 zł
to musiałaby zgłosić dochód 5 000,00 zł.

.
oczywiście jakby odziedziczyła jakiś duży majątek,
który wpłynąłby trwale na zmianę jej sytuacji życiowej
mogłaby być pozbawiona prawa do DPS

JK2 napisał:
nie trzeba zgłaszać, bo to nie jest dochód,
To jest dochód - dochodem w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej jest (niemal) każdy przychód (art. 8 ustawy o pomocy społecznej).
JK2 napisał:
oczywiście jakby odziedziczyła jakiś duży majątek, który wpłynąłby trwale na zmianę jej sytuacji życiowej mogłaby być pozbawiona prawa do DPS
To nie do końca tak - skierowanie do DPS (i przebywanie w nim) nie jest uzależnione od spełniania kryterium dochodowego/majątkowego.

Byrhtnoth napisał:
To jest dochód - dochodem w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej jest (niemal) każdy przychód (art. 8 ustawy o pomocy społecznej).

(...) cytat (...)
3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1) miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych i koszty uzyskania przychodu;
2) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
(...) koniec cytatu (...)

z powyższego interpretuję, że sprzedaż odziedziczonego samochodu nie jest dochodem (nie jest objęta podatkiem dochodowym od osób fizycznych i być nie może, bo trzeba tu wykazać koszty uzyskania przychodu).

Powrót