Pobyt w niemczech

• Autor wątku Autor wątku patos2992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patos2992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, 2 miesiace temu zwolnilem sie z pracy z normalnym wypowiedzeniem. nie rejestrowalem sie jako bezrobotny.
Wyjechalem do niemiec zabralem dosc duza gotowke i zyje tutaj z ojczynem.
Niedlugo bede mial prace, i tutaj mam pytania.
Nie rejestrowalem sie jako bezrobotny ani nigdzie nie podawalem zadnych informacji ze wyjezdzam do niemiec. Zyje 2 miesiace z odlozonych pieniedzy. Nie jestem narazie zameldowany, dostane meldunek dopiero po zatrudnieniu.
Czy to wszystko jest zgodne z prawem?. Zaczelo mnie to troche trapic.
Przepraszam za brak polskich znakow, pisze na niemieckiej klawiaturze.

Jak to? mieszkasz w Niemczech 2 miesiące a nie masz zameldowania? Pod mostem czy w hotelu? Skoro nie wiesz dokładnie od kiedy masz tą prace, to wracaj do Polski! Po co tu siedzieć i nie wiadomo ile jeszcze czekać na tą pracę, a do tego życie tu 2 razy więcej kosztuje. Co zrobisz, jak skończą Ci się oszczędności?
Myślę że naiwnie nabrałeś się na jakiś żart o pracy.

Przyjechalem tu do pracy ale nie wypalilo na starcie. MieszkM z ojczynem ale nie moglem byc tu zameldowany z racji metrazu. Pomijajac kwestie finansowe czy zlamalem prawo w jakims stopniu? Razem z praca dostane meldunek to juz wiem

Do 3 miesiecy generalnie mozesz mieszkac w kazdym panstwie unijnym jako turysta. Nie wiem, dlaczego sadzisz, ze "razem z praca dostaniesz meldunek", praca to praca, a meldunek to meldunek, chyba ze pracodawca zapewnia kwatere, w ktorej sie mozesz zameldowac.

Szefowa mi to powiedziala ze mnie zamelduje, czyli wszystko jest ok. Jestem tutaj dopiero 2 miesiace wiec mam jeszcze czas. Po prostu zaczelo mi to chodzic po glowie z tym meldunkiem, dziekuje za odpowiedzi.

Witam serdecznie mam takie pytanie czy orientuje sie ktos co do meldunku w Niemczech.Chodzi mi dokladnie oto czy jak bede zameldowana w np.Wupertalu czu moge mieszkania szukac w Dusseldorfie czy tam gdzie jest meldunek tam musze szukac mieszkania bardzo prosze o pomoc>>>z gory dziekuje

Skoro będzie Pani gdzieś zameldowana, tzn. , że ma Pani już mieszkanie. Czy meldunek kupiła Pani do celów specjalnych???
Jeśli jeszcze Pani tego nie zrobiła, to odradzam, bo żeby się zameldować to od 1.11.2015 zmieniły się przepisy i najpierw trzeba mieć podpisaną umowę najmu mieszkania, co jest skrupulatnie sprawdzane, a dopiero udać się do urzedu meldunkowego celem zameldowania.
Przepraszam za uszczypliwość, ale z Pani postu wyraźnie wynika, że nie zamieszkuje Pani na terenie De, a ma tu meldunek.

Meldunek mam u rodziny w wupertalu.I chodzi mi oto czy tylko tam mam szukac mieszkania czy moge w innym miescie????mam pochodzenie niemieckie z dziecmi i chcemy sie osiedlic w De

Powrót