pobyt w niemczech

• Autor wątku Autor wątku lilili
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dostalem ostatnio pismo, ze powinienem zlozyc wniosek o pozwolenie na pobyt - moge te sprawe przeciagnac do maja? Podobno od maja takie pozwolenie nie jest potrzebne.
Pismo dostalem 05 kwietnia a dali mi na zalatwienie sprawy dwa tygodnie, tzn do 29 kwietnia :-)
Wychodzi na to ze spedzil bym czas w kolejkach i dzien urlopu na cos co i tak niedlugo nie bedzie mi potrzebne ...

w kazdym panstwie EU tak jest i nie ma to nic wspolnego z 1 maja!!!!!!!!!!!!!!!

w Polsce jest dokladnie tak samo jezeli obywatel EU ma zamiar tam zamieszkac
Przed przyjazdem do Polski | Winnova
a wiec te same warunki musisz spelnic tu w DE, zeby otrzymac Freizügigkeitsbescheinigung(na pobyt) jezeli przebywasz tu powyzej 3 miesiecy..
taki swistek

Freizügigkeitsbescheinigung – Wikipedia

ja wiem ze Polacy juz sobie powymyślali sami nowe prawa od 1 maja w DE,nie pierwszy raz to slysze

a wiec nie ma dochodu i ubezpieczenia ,nie ma tego swistka

w Niemczech obowiązkowe Niemieckie ubezp

Ostatnia edycja:
A jak to jest w przypadku emerytów?
Z dniem 1 maja staje się emerytem wojskowym z 18 letnia wysługą, więc nie pełną emeryturą będę otrzymywał w przeliczeniu około 370 euro emerytury i mam pełne ubezpieczenie które mogę transferować do niemieckiego AOK czy na tej podstawie mogę starać się o pobyt na terenie Niemiec który niezbędny jest mi do starania się o obywatelstwo niemieckie na podstawie pochodzenia. I czy pozwoli mi to na wynajęcie mieszkania spółdzielczego w berlinie?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Jacek

JacekFK napisał:
A jak to jest w przypadku emerytów?
Z dniem 1 maja staje się emerytem wojskowym z 18 letnia wysługą, więc nie pełną emeryturą będę otrzymywał w przeliczeniu około 370 euro emerytury i mam pełne ubezpieczenie które mogę transferować do niemieckiego AOK czy na tej podstawie mogę starać się o pobyt na terenie Niemiec który niezbędny jest mi do starania się o obywatelstwo niemieckie na podstawie pochodzenia. I czy pozwoli mi to na wynajęcie mieszkania spółdzielczego w berlinie?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Jacek

no tak
tyle ,ze nie wiem czy wystarczy 370 Euro
z ubezpieczeniem to masz racje,mozesz je tutaj przenies jako Emeryt

Moja żona ma otwartą gewerbe w berlinie i czeka na numer podatkowy a ja posiadam własne oszczędności czy to będzie miało jakieś znaczenie?

Powrót