pobyt w niemczech

• Autor wątku Autor wątku lilili
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilili

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam pytanie.Od miesiaca jestem zameldowana na stale w Berlinie.Slyszalam od kolezanki,ktora jest w podobnej sytuacji ze Polacy w naszym przypadku nie musza sie starac juz o pobyt w Ausländeramt,tylko od razu przy meldunku dostaja tak jak ja dostalam-bescheinigung.Pozniej przyslali mi jeszcze bundeszentralamt für steuern.I czy niby takie dokumenty mi wystarcza i nie musze juz starac sie o pobyt,bo prawo sie niby zmienilo w ubieglym roku????Prosze o pomoc.

Generalnie nie trzeba. Ale co land to inne przepisy. Warto przejsc sie do Ausländerbehörde i zypytac co i jak.

przegladam inne portale i tam bardzo czesto polacy potrzebuja freizugigkeitbescheinigung... po 3 miesiacach wzywaja ich i maja przedstawic dochody zeby to dostac...

mysle ,ze to zalezy od landu.

przepis jest jeden, wymagania w zaleznosci od landu, samo zameldowanie nie wystarczy, trzeba przedstawic cel pobytu na terenie brd (wlasna dzialalnosc, nauka, studia)

nurek68 napisał:
przepis jest jeden, wymagania w zaleznosci od landu, samo zameldowanie nie wystarczy, trzeba przedstawic cel pobytu na terenie brd (wlasna dzialalnosc, nauka, studia)

Oczywiscie ze sam meldunek wystarczy. Przeciez nikogo nie wyrzuca lub nie wymelduja. W berlinie to wiekszosc obcokrajowcow nie wie co to jest Freizügigkeitsbescheinigung

hehe to ciekawe z czego zyja? .. chyba z pracy na czarno bo urzedy wymagaja freizügig...
same meldunek bedzie wystraczal od maja 2011 czyli male poltora roku ;)

Jak z czego beda zyli? Kazdy obywatel Unii ma prawo do swobodnego przemieszczania sie i mieszkania tam gdzie chce. Do zalozenia firmy wcale nie jest potrzebny pobyt, mozna prowadzic dzialalnosc w DE i mieszkac w PL, to dla przykladu. Co do pozwolenia na prace, to przewaznie pracodawca wystepuje do Arbeitsamtu o jego wydanie. I tez nie jest potrzebne pozwolenie na pobyt. Ubezpieczyc sie, zarejestrowac auto, podpisac umowe telekomunikacyjna itd. Tez mozna bez tego. Jedynie gdzie to chca to jak starasz sie o ALG II lub Wohngeld. A tak hulaj dusza.

to niech pracodawca wystapi o Arbeitsgehnemigung dla obywatela polskiego.. zycze duzo szczescia ;) dlatego wlasnie polacy musza zakladac firmy zeby byc legalnie w de, jdyne wyjatki ktore BafA robi to dla wysokiej klasy specjalistow, ktorych akurat brakuje w danym miejscu.
reszte mozna zrobic .. tylko pytanie ..po co ?

witam .Ja i mój chłopak od zawsze mieszkamy w Polsce ,mamy obywatelstwa Polskie. za Półtora roku zamierzamy z chłopakiem wziasc ślub cywilny w Polsce i wyjechać na stałe do Niemiec (dokładnie do Braunschweigu ). On ma tam kuzyna u którego na razie zamieszkamy ,znajdziemy prace . I tu zaczynają się schody .
Jak znaleźć sobie mieszkanie ?
czy wszystkie dokumenty musimy wymieniać na niemieckie ?
czy trzeba się gdzieś rejestrować , itd ? pomóżcie . bo w ogóle nic nie wiem .
z góry dziękuje.

mieszkanie znajduje sie tak jak w pl, za posrednictwem znajomych, ogloszen w prasie lub biura posredniczacego
wymianiac dokumenty na niemieckie?? tzn ktore chcecie wymienic ?
najlepiej pytania odlozyc na conajmniej rok i wrocic do nich na 2-3 mce przed planowanym przyjazdem

Ja mieszkam w NRW i musze miec Freizügigkeitsbescheinigung. Niestetu tu, nie wiem jak jest w innych landach, nie dostaniesz go, jak nie masz ubezpieczenia, ktore obowiazuje kazdego w Niemczech. Tutaj wszystko wiaze sie jedno z drugim. Musisz byc zameldowana 3 lata, zeby moc ubiegac sie o pozwolenie na prace. Do pracy nie mozesz isc, mam na mysli 400euro basis, jesli nie masz ubezpieczenia. a wiec musisz sie ubezpieczyc, juz nie mowie o private krankenversicherungu, bo to koszt okolo 300 euro miesiecznie, ale jest tez takie freiwilige za ktore trzeba zaplacic okolo 140 euro. W sumie dobrze, ze moj chlopak sie w tym wszystkim sie orientuje, bo sama, choc znam jezyk mialabym trudnosci.

W moim przypadku bylo tak,jak tu przyjechalem dostalem najpierw pozwolenie na prace ,potem dostalem pozwolenie na pobyt na rok czasu,po przeprowadzce do innego miasta i zmianie pracy,zlozylem wniosek o przedluzenie pobytu i tu mile zaskoczenie dostalem pozwolenie na pobyt staly,poniewarz Polska jest juz w Uni.

Witam mam pytanie jezeli moja zona posiada STADT i jestesmy w Polsce jak bym mogl starac sie o pozwolenie na prace w Niemczech prosze o jaka kolwiek informacje na ten temat?????

odowiedz juz pare razy udzielona na tym forum .. szukac.. czytac 8)

Przykro mi bardzo ale nieznalazlem nic na moje pytanie chodzi mi dokladnie o to ze moja zona zalatwiala pochodzenie w Polsce i je otrzymala tzw STADT jest na nia i dwoje naszych dzieci ze wzgledu na szkole niemamy mozliwosci wyjazdu do Niemiec razem jaka jest mozliwosc zebym mogl wyjechac sam z tym dokumentem i pracowac tam legalnie prosze o odpowiedz i pozdrawiam

Dzieki Matyldo szkoly sa napewno ale moje dzieci niechca wyjechac do Niemiec i w tym caly problem

mnie tez jest przykro bo nie wiem czego pan szukal, ale skoro pan nie znalazl to w skrocie:
majac akt slubu w jez. niemieckim i nadanie obywatelstwa zonie zglasza sie pan z tymi dokumentami do BafA i otrzymuje pan Arbeitsgehnemigung.

Mam jeszcze pytanie co to za instytucja BafA i czy jest w kazdym wiekszym miescie???

Witam czy moze mi ktos wyjasnic co to za instytucja lub urzad BafA za odpowiedz bardzo dziekuje pozdrawiam tomek

Powrót