Pochówek dalekiej krewnej w grobie rodziców

• Autor wątku Autor wątku aarek68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aarek68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Spróbuję w skrócie opisać problem, którym boryka się moja żona:
Miesiąc temu zmarła daleka krewna mojej żony, nad którą moja żona sprawowała opiekę i z którą była związana bardzo uczuciowo.. Po jej śmierci, moja żona postanowiła pochować ją w grobie swoich rodziców, którzy zmarli już dawno (matka 48 lat temu, ojciec 30 lat temu). W trakcie załatwiania spraw związanych z pochówkiem podpisała (żona) oświadczenie o tym , że jej, żony rodzeństwo wyraża zgodę na ten pochówek. Faktycznie, siostra żony nie ma nic przeciwko temu, natomiast jeden z braci, z którym żona utrzymuje kontakt został o tym fakcie (pochówku) poinformowany i nie wyraził stanowczego sprzeciwu. Natomiast drugi z braci, z którym żona od wielu lat kontaktu nie utrzymuje, o pochówku dowiedział się tydzień tamu i stanowczo się temu sprzeciwia, grożąc konsekwencjami prawnymi. Moja żona jako jedyna dbała o ten grób, postawiła pomnik i jako jedyna ponosiła koszty opłat związanych z tym grobem i w "papierach" administracji cmentarza figuruje jako dysponent tego miejsca pochówku Bracia grób rodziców odwiedzali dosłownie raz w roku, w okolicach 1 Listopada i nie dokładali się do opłat za ich grób. Bracia żądają ekshumacji zwłok Cioci i jak pisałem grożą żonie pozwem. Czy żona faktycznie może spodziewać się prawnych konsekwencji swoich działań. Za wszelkie odpowiedzi, porady, sugestie będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jeżeli dysponentem jest tylko i wyłącznie pana żona to zgoda innych osób nie jest potrzebna. Ustalenie kto jest dysponentem będzie wymagało zapoznania się z regulaminem cmentarza. Przepisy powszechnie obowiązujące tego nie regulują. Dysponent może być jeden lub może być ich większa liczba - własnie w zalezności od regulaminu cmentarza. Na tym etapie w grę wchodzi jedynie pozew o ochronę dóbr osobistych braci ale jeżeli pochówek nie naruszył ich prawa do kultu pamięci osoby najbliższej tam pochowanej to nie widać do tego podstaw. Ekshumacja jako sposób ochrony naruszonych dóbr osobistych jest orzekana to zupełnie wyjątkowo jako najbardziej drastyczna nawet jeżeli pochówek nastąpił z naruszeniem przepisów.

Powrót