Początki w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku kakarokoliki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakarokoliki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam takie dość skomplikowane pytanie i bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi :)
Tak więc wyjechałam z moim narzeczonym do Niemiec, póki co On pracuje ale niestety na czarno ja zapisałam się na kurs niemieckiego (VHS). Mieszkamy też można powiedzieć, że na dziko bo przyjechaliśmy do znajomych, którzy po prostu wynajmują mieszkanie bez żadnych papierów. Zarówno ja jak i mój narzeczony mamy polskie ubezpieczenie ja z racji tego, że jestem zarejstrowana w UP a on pobiera rente rodzinną i tym samym posiada ubezpieczenie. Chcielibyśmy jednak wyprowadzić się do normalnego mieszkania, w którym będziemy mogli się zameldować i zastanawia mnie czy jeżeli będziemy mieli odpowiednią kwotę na koncie to czy to wystarczy, żebyśmy mogli się zameldować?? Jeżeli tak to jaka to suma?? A druga kwestia czy możemy po prostu pójść do Kasy Chorych Niemieckiej i chcieć się ubezpieczyć?? Tak na własną rękę? Proszę niech ktoś mi powie jak to wszystko wygląda bo już mam mętlik w głowie. Dodam jeszcze ze za 3 miesiące będziemy już małżeństwem i zastanawiam się czy będąc małżeństwem nie jest łatwiej załatwiać tego typu formalności?

3 miesiace po zameldowaniu w Niemczech wlasciwy urzad ds. cudzoziemocow moze (choc nie musi) zazadac od was przedstawienia zaswiadczen, ze
- macie prace, lub rente lub stypendium lub wlasne srodki finanoswe wystarczajace na zycie w Niemczech bez pomocy socjalnej panstwa niemieckiego, oraz
- ze macie niemieckie ubezpieczenie zdrowotne.

Do niemieckiej kasy chorych mozecie sie zapisac dobrowolnie, ale to bedzie wydatek minimum 150 euro miesiecznie na osobe. W przypadku malzenstwa niepracujacy malzonek jest podpinany bezplatnie pod ubezpieczenie meza/zony.

Kwoty wystarczajacych srodkow na zycie, o ktore pytasz, to kwota minimum socjalnego czyli ok. 370 euro miesiecznie na osobe plus pieniadze wystarczajace na oplacenie czynszu

Powrót