Poczta Polska a zaginiona paczka

• Autor wątku Autor wątku p1orun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co przestan.. nie masz zamiaru odpowiedziec, to po grzyba pytasz...

No osiagnales szczytowy poziom swej "argumentacji"...

Witam,

a co w przypadku jeśli zaginęła paczka wysłana drogą ekonomiczną czyli (paczka ekonomiczna) co w tedy można zrobić ??

W czerwcu 2014 nadałam paczkę poleconą. Zawartość to router i sprzęt, który miał być zwrócony firmie dostarczającej usługi internetowe ze względu na zakończenie umowy. W dniu dzisiejszym(!!) zadzwonił do mnie pan z firmy windykacyjnej (Dialog sprzedał dług) z informacją o tym, że nie mam dług (700 zł) ze względu na niezwrócenie sprzętu firmie czyli złamanie warunków umowy. Niestety.. nie posiadam już pokwitowania z poczty. Dodatkowo zmieniłam miejsce zamieszkania (po rozwiązaniu umowy), więc awizo z informacją o tej sytuacji do mnie nie dotarło... Z drugiej strony, na umowie poza adresem korespondencyjnym podawałam tez adres zameldowania, email i numer telefonu. Jak mogę rozwiązać tę sytuację?

Mam inny a zarazem podobny problem.
Zakupiłam na allegro od sprzedającej kilka rzeczy.Konto lasce zawiesili,zero towaru i kontaktu to zgłosiłam na policję,zaznaczając że żądam zwrotu pieniędzy.
Nagle przychodzi do mnie kilka poleconych,w trzech rzeczy ze zdjęć z aukcji,ale nie torebka to nie Venezia i Valentino,a spódnica nie Simple tylko jakaś zwykłą,ale zdjęcie sie zgadza.Co do reszty-albo nie ma albo inny towar!
Tam gdzie był inny to koperta zaklejona taśmą do pakowania.A na policji funkcjonariusz tłumaczy mi,że sprzedająca miała prawo wysłać mi każdą rzecz osobno i jak mi się chce to mogę z pozwu cywilnego się dochodzić,ale albo ja ściemniam, że tam były też inne rzeczy albo ktoś z poczty podmienił,bo różne się rzeczy zdarzają i właśnie trąbi mi,że sprzedająca nie ma prawa zgłaszać reklamacji,bo to,bo tamto!
Cyrk jakiś czy leniwy obżarty pączkami policjant mi się trafił?

Powrót