poczta polska chce mnie obciążyć opłatą za zwrot przesyłki

• Autor wątku Autor wątku jagna33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagna33

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 132
Kilka miesięcy temu kupiłam na allegro pewien przedmiot, z możliwością bezpłatnego zwrotu bez podawania przyczyny. Kiedy chciałam dokonać zwrotu, okazało się, że konto sprzedającego jest zawieszone i muszę wysłać paczkę do sprzedawcy do Chin. Zapłaciłam za przesyłkę, wysłałam, po kilku tygodniach dostałam zwrot kosztów (zarówno cena przedmiotu, jak i koszt przesyłki) z Allegro. 2 tygodnie temu otrzymałam awizo , na poczcie okazało się, że sprzedawca w Chinach paczki nie odebrał i wróciła ona do mnie. Żeby jednak ją odebrać, musiałabym zapłacić 55,43 zł -koszty ciążące oraz 36 zł- koszty dostawy. Odmówiłam przyjęcia paczki, poprosiłam o utylizację. Teraz dostałam pismo polecone z Działu Obsługi Posprzedażowej Poczty Polskiej, że nawet jeśli paczki nie odbiorę, muszę zapłacić 55,43 zł kosztów ciążących lub rozpoczną windykację. Proszę o podpowiedź, czy rzeczywiście w takiej sytuacji muszę ponieść tę opłatę.

Spróbuj skorzystać z programu ochrony kupujących na allegro. Może dostaniesz od nich rekompensatę tych kosztów.

wiegol napisał:
Art. 32 prawa pocztowego, przeczytaj.
A nie dotyczy to sytuacji, gdybym odebrała zwrot? Ja tej rzeczy nie chcę.
I co to znaczy :"może żądać", może = nie musi.

To opłata za zwrot, czyli przewóz przesyłki od miejsca odbiorcy do miejsca nadawcy. Przewoźnik pracę wykonał i może żądać zapłaty. Może, oznacza chce albo nie chce - jego wybór. Zapłata nie jest uzależniona od odbioru zwrotu.

Powrót