Poczta Polska - Pani z okienka nie chce wydać listu poleconego

• Autor wątku Autor wątku Jolaa5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jolaa5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czekałam na list do mojej córki. Jestem jej pełnomocnikiem w załatwianiu praktycznie wszystkiego: od zakupu nieruchomości do występowania przed sądami urzędami, do pobierania i wysyłania korespondencji, do podpisywania wszelkich umów, etc.
Gdy przyszedł ów list nie było mnie w domu. W skrzynce znalazłam awizo. Poszłam na pocztę, by odebrać list, a pani w okienku powiedziała mi, że nie może go wydać, bo nie mam pełnomocnictwa pocztowego.
Ten list jest zwykłym listem. Nie jest związany z sądem, ani z żadną egzekucją, ani tym podobne. To zwyczajny list od Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska.
Zapytałam panią o podstawę prawną. Zniknęła na 5 min., a po powrocie zaczęła mi czytać, że tylko pełnomocnictwo pocztowe jest ważne, a od notariusza w ogóle się nie liczy.
Mój błąd - nie spytałam o konkretny paragraf. Jutro wybieram się na pocztę ponownie, na spotkanie z naczelniczką (dzisiaj podobno miała ważną naradę). Mam nadzieję, że naczelniczka zna par. 37 ustawy o poczcie polskiej i wyda mi przesyłkę.
Co jednak jeśli i ona przyjmie postawę panienki z okienka? Gdzie się udać dalej? Za 3 dni odeślą list jeśli go nie odbiorę. A jest dla mnie ważny. Co robić?

Niestety poczta nie jest organem administracji.

Czy zakłada pani, ze list jest z urzędu?

Powrót