Poczta Polska

• Autor wątku Autor wątku laurent92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laurent92

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,
Jakie okoliczności muszą wynikać ,aby odbiorca paczki mógł ją otworzyć w momencie gdy jej nie odebrał tj.nie uiścił opłaty za nią? Nadmienie,że chodzi i paczkę pocztową pobraniową bez wykupionej opcji "sprawdzenie zawartości" .

Dodam także iż paczka w momencie odbioru przez adresata nie była uszkodzona tj. Opakowanie nie wskazywalo niepokoju by otworzyc zawartosc twierdzac ze cos moglo ulec uszkodzeniu .

Żadne.

Paczka pobraniowa bez opcji sprawdzenia podlega opłacie PRZED JEJ WYDANIEM.

Sprawe bylem wyjasnic na poczcie,bo paczke wyslalem pobraniowa bez wykupionej opcji sprawdzenia zawartosci. Paczka do mnie wrocila spowrotem,a odbiorca otworzyl paczke i bez podstaw stwierdzil ze jednak nie bierze,nie kontaktowal sie nawet w tym celu ze mna , poprostu odeslal co za tym idzie podwojnie pokrylem koszty przesylki.

Odbiorca zablokowal mnie na komunikatorze,stwierdzil ze moze otwierac i nie brac,nastepnie obrazal uzywajac wulgaryzmow.

Z tego co wiem, to paczke mozna otworzyc jezeli stan jej opakowania wzbudza niepokoj ze zawartosc moze byc uszkodzona-w tym jednak wypadku opakowanie bylo wporzadku bez zadnych wad.

Napisalem skarge do naczelnika poczty polskiej, po ponad miesiacu dostalem odpowiedz ze prawo nie zostalo zlamane i odeslano mnie do podpunktow z regulaminu,ktory to przestudiowalem przed zlozeniem skargi i oznajmiono mi iz nie ma podstaw do tego by zwracano mi straty materialne tj.koszta wysylek.

Paczka byla w odpowiednim stanie bez podstaw do wnioskowania ze zawartosc moze byc uszkodzona - otwarcie to dla mnie zlamanie prawa,to raz...

Dwa... Prawo zlamal doreczyciel badz pani na poczcie ktora zezwolila na otwarcie paczki... Caly czas nadmieniam ze opcja sprawdzenia zawartosci nie byla wykupiona wiec pytam po co taka opcja w ogole istnieje-aby zapelnic miejsce na druczku czy wzbogacic sie na tych ktorzy to wykupuja,a ludzie bez tej uslugii takpaczki otwieraja..

Jakież to punkty regulaminu przytoczono ?

Jeśli przesyłka była uszkodzona musiał być sporządzony protokół.

Ostatnia edycja:
Masz rację, nie powinno tak być. Pisz jeszcze raz ale oficjalnie reklamację na stronie PP.

Dz.U.2015.0.915
art.74
1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.

Protokol byl sporzadzony,paczka wrocila z nim do mnie.

Tylko,ze pudelko nie bylo uszkodzone nigdzie bo wrocilo do mnie w takim samym stanie jak zostalo przeze mnie wyslane.
Zlamano prawo tym,ze otworzono paczke.
A wnioskuje ze otworzono tylko po to bo odbiorca chcial sprawdzic czy rzecz dziala ale nie mial do tego prawa bo opakowanie nie dalo niepokoju by moc otworzyc,a opcja sprawdzenia nie byla wykupiona.

W srodku byl zdalnie sterowany samochod,
Odbiorca odmowil przyjecia paczki po otwarciu bo stwierdzil ze jest zepsuty i nie dziala...a w pilocie nie bylo poprostu baterii zeby sie nie rozlaly w czasie podrozy.

Punkty przytocze za moment. Jak znajde pismo.

Zamieszczam skarge ktora zlozylem,odpowiedz na skarge,protokol oraz to jak paczka byla zapakowana. Prosze spojrzec na protokol wyraznie zaznaczono ze paczka nie byla uszkodzona a nimo to bez wykupionej opcji sprawdzenia zawartosci i tak zostala otwarta.

201612300_aehesss.jpg

201612300_aehessa.jpg

Ostatnia edycja:
Nie wiem co jest grane ale nie mozna obrazkow powstawiac

loco1 napisał:
Przeczytałeś ze zrozumieniem to, co napisałem?

Owszem.
Ale czy Ty przeczytales to co ja napisalem.
Przesylka nie byla naruszona ,to raz ,a dwa protokol sporzadzony byl na poczcie.

Nie moge wstawic zdjec zeby pokazac jak wygladala paczka.

"Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona."

Jezeli widac ze nie jest naruszona,uszkodzona,nie posiada wad ?

Szczerze to nie rozumiem takich sytuacji ,jest wykupione ubezpieczenie,ktos decyduje sie na zakup - ok. Przychodzi paczka odbieram,place - jest cos nie tak wysylam spowrotem i prosze o zwrot pieniedzy.

Po co w takim razie jest opcja "sprawdzenie zawartosci" - zeby nabic kase na ludziach??

Ja rozumiem - otwieram paczke jezeli jej opakowanie jest uszkodzone bo mam watpliwosci - ale nie od tak sobie bo mam taki kaprys. Jakies zasady chyba obowiazuja.

Czyli wniosek nasuwa sie taki ,ze moge pozamawiac sobie paczki pobraniowe ,ktos za to zaplaci by do mnie dotarly,ja ich nie przyjme osoba ktora mi je wyslala znow pokryje koszta wysylki ,a ja bede bezkarny. Gdzie tu jest logika?

Powrót