Poczta Polska

• Autor wątku Autor wątku laurent92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
laurent92 napisał:
moge pozamawiac sobie paczki pobraniowe ,ktos za to zaplaci by do mnie dotarly,ja ich nie przyjme osoba ktora mi je wyslala znow pokryje koszta wysylki ,a ja bede bezkarny
Skąd taki wniosek? O takie sprawy w ogóle na razie nie pytałeś, rozstrzygaliśmy zupełnie inny problem.

W takim razie moje pytanie brzmi jak rozwiazac sprawe,by zwrocono mi koszta ktore pokrylem na wysylke w obie strony.

Sprzedałem prywatnie ,nie posiadam firmy.

Nie było umowy. Przedmiot był wystawionyw Grupie na znanym portalu spolecznosciowym,warunki sprzedazy zostaly ustalone pomiedzy konwersacja na tym portalu .

md31oh.png

2natnig.png

zsqous.png

Zwrot poniesionych kosztow, nie chcial bo rozmyslil sie jako paczka doszla - to rozumiem ,ale to ze mam placic koszta przesylki i byc stratny bo komus sie odwidzialo ,to tego niestety nie przepuszcze...

No to wyślij mu listem poleconym wezwanie do zwrotu tych kosztów, a jeśli nie odda, to skieruj pozew do sadu.

Aha w ten sposob.
A co z Poczta? Takie otwieranie paczki tez chyba nie jest na miejscu ,nie zostal tu zlamany regulamin , badz doreczyciel nie wyszedl poza swoje prawa ?

Jakby odpowiednio takie pismo sporzadzic? Powolywac sie na cos?

Nie rozumiem zupełnie tego postępowania... żeby żądać otwarcia przesyłki trzeba mieć ku temu podstawy, np jeżeli była opcja ostrożnie to coś gruchocze albo po prostu opakowanie jest uszkodzone. Ten protokół można też sporządzić na prośbę klienta jeżeli towar jest wadliwy, ale dopiero jak zapłaci za paczkę... Dla mnie ktoś był za bardzo do przodu, bo stwierdzenie samochód nie działa nijak się ma do uszkodzenia przesyłki.
Tylko żeby być fair - dlaczego ten samochód w ogóle nie działa? Jak wysylaleś to był sprawny?

agata2203 napisał:
Nie rozumiem zupełnie tego postępowania... żeby żądać otwarcia przesyłki trzeba mieć ku temu podstawy, np jeżeli była opcja ostrożnie to coś gruchocze albo po prostu opakowanie jest uszkodzone. Ten protokół można też sporządzić na prośbę klienta jeżeli towar jest wadliwy, ale dopiero jak zapłaci za paczkę... Dla mnie ktoś był za bardzo do przodu, bo stwierdzenie samochód nie działa nijak się ma do uszkodzenia przesyłki.
Tylko żeby być fair - dlaczego ten samochód w ogóle nie działa? Jak wysylaleś to był sprawny?

Dziala w 100%
W pilocie sterujacym nie bylo baterii,zeby sie poprostu nie wylala w czasie podrozy. Dla mnie tez jest dziwne to,ze zezwolono na tyle czynnosci bez oplacenia paczki.

To bez znaczenia, otworzył paczkę, nie przyjął jej - nie z powodu uszkodzenia (wina poczty) lub wady produktu (wina możliwie twoja) - zatem poczynił Ci szkodę swoim nieuzasadninym zachowaniem, możesz żądać pokrycia kosztu wysyłki i zwrotu (poniósł by go chcąc odesłać odebrany towar).

Powrót