Poczta polska

• Autor wątku Autor wątku Draxter_92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Draxter_92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam nietypową sytuację i według jednego prawnika nie ma sensu się w to bawić, bo tylko wydam pieniądze na adwokata.
Otóż pani listonosz przez pomyłkę wydała list polecony z naszego starostwa powiatowego zaadresowany do mojej żony, zupełnie innej pani zamieszkałej pod innym adresem. Pani która ten list odebrała, stwierdziła że skoro nie jest do niej, to go wyrzuciła. Jak pani listonosz zauważyła pomyłkę chciała odzyskać ten list, ale został wyrzucony w miejscu publicznym w środku miasta kilkanaście kilometrów dalej. Na szczęście w środku nie było żadnych danych umożliwiających kradzież tożsamości, lub zaciągnięcia pożyczki. Nie jest to pierwsza sytuacja, że moja poczta myli się w wydawaniu przesyłek.
Na prawdę mam to zostawić i czekać aż zginie list w którym będą dane wrażliwe i odezwie się do nas komornik? I co z panią która list wyrzuciła? Też nie odpowie za to?
Od razu dodam, że nie zależy mi na zarobieniu na tym. Po prostu chciałbym, żeby takie sytuacje się nie powtarzały, bo ktoś może mieć przez to duży problem, a reklamacje do poczty nic nie dają.

Złóż skargę na pracownicę i tyle.
A co do danych, nie ma się za bardzo czym przejmować. Jak masz nieruchomość to każdy może za niewielką opłatą ustalić numer księgi i ustalić Twój PESEL, imiona rodziców, to czy masz kredyt itp.

yogi123 napisał:
Złóż skargę na pracownicę i tyle.
A co do danych, nie ma się za bardzo czym przejmować. Jak masz nieruchomość to każdy może za niewielką opłatą ustalić numer księgi i ustalić Twój PESEL, imiona rodziców, to czy masz kredyt itp.

@yogi123 Ciekawe, co piszesz...

Rzeczywiście da się ustalić tego typu dane? Jak?

Wydawało mi się, że PESEL to dane wrażliwe (zwłaszcza w połączeniu z innymi danymi), które powinny być chronione w sposób szczególny, a Ty piszesz, że każdy może mieć dostęp do tych danych.
Przyznam, że to trochę niepokojące. Wiadomo, co kto z takim PESEL może zrobić?

Przekazać PESEL osobie zaufanej / firmie, bo jest taka potrzebna, konieczność, to jedno (a jak się to robi, to starać się to zrobić bezpiecznie), ale podawać PESEL ze świadomością, że każdy będzie mógł ten PESEL zobaczyć, to jakby co innego.

Czyli każdy kupujący nieruchomość, zgadza się, że po dokonaniu transakcji, jego numer PESEL będzie widoczny dla każdego, tak?

Czy kupujący może zastrzec, żeby jego PESEL pozostał ukryty dla osób z transakcją niezwiązanych?

P.Polak napisał:

Przyznam, że to trochę niepokojące. Wiadomo, co kto z takim PESEL może zrobić?

Nikt, nic. Numery PESEL np. członków zarządu spółki z o.o. są publicznie dostępne dla 8 miliardów ludzi na świecie. PESEL to nie jest jakiś tajny kod do odpalenia rakiet atomowych.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

P.Polak napisał:
@yogi123
Czyli każdy kupujący nieruchomość, zgadza się, że po dokonaniu transakcji, jego numer PESEL będzie widoczny dla każdego, tak?

Tak, PESEL właściciela nieruchomości jest wpisany w księdze wieczystej. Wszystkie księgi wieczyste są jawne i możesz sobie je swobodnie przeglądać. Problemem może być odkrycie numeru księgi, ale są firmy które to robią i kosztuje to około 30 złotych. PESEL to nie jest żadna tajna dana

Powrót