Pocztówki z połowy wieku, a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku szymonns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Trzeba by mieć zgodę autora. Zakładając, że prawa autorskie nie wygasły i nie ma jakieś licencji pozwalającej na dowolne korzystanie z tego zdjęcia, wydanej przez autora, ale.. fakt jest taki, że zdjęcia są stare, niewiem kiedy powstały - ale bardzo możliwę, że okres ochronny się skończył (wszystko zależy czy znany autor czy nie, etc).

Nie mogę do końca się również zgodzić z tezą na stronie wikipedii po angielsku, zob. art. 124 ust. 1 pkt 3 - istnieje zasada retroaktywacji czyli odżycia praw autorskich, jeśli mieści się w czasie przewidzianym przez ustawę z 1994 roku. Owszem, art. 3 ustawy z 1926 zawierał taką możliwość.. ale to nic nie zmienia.

Na stronie, nigdzie nie ma podane, kto jest ich autorem, ani z ka pochodzą.
Napisałem do autorów, ale nie dostałem odpowiedzi.

A czy jak wezmę zdjęcie z Wikipedii, podam źródło, to czy będzie to przestępstwo?? nie ja umieściłem zdjęcie.

No więc właśnie, może być trudno ustalić dokładne pochodze i autorów. Niestety internet wyprzedza prawo... nie wszystko jest uregulowane w sposób praktyczny.

Czyli nie mogę użyć tych zdjęć??

Co do wikipedii, niech Pan zobaczy opis licencji. Nie podał Pan zakresu użytku, czy będzie to komercyjne - bo oni chyba stawiają taki warunek (tylko do użytku niekomercyjnego) - ale szczegółowo u nich na stronie.

Nie powiem Panu czy może Pan użyć tych zdjęć bo nie znam roku produkcji, autora (daty smierci), etc. Proszę zob. art. 36-40 prawa autorskiego. Tyle z teoretycznego punktu widzenia (suchych przepisów), a w praktyce bywa różnie. Nie dam Panu gwarancji, że nikt się do tego nie przyczepi, nie wiem czy autor lub spadkobiercy mają świadomość, że ich zdjęcia są tak wykorzystywane, czy w ogóle będą zainteresowani ściganiem ewentualnych naruszycieli.
Źródło i tak Pan zawsze musi podać, chyba, że ustawa lub umowa mówi inaczej. (art. 34)

Powrót