pod moimi oknami chcą postawić bloki 6 piętrowe

• Autor wątku Autor wątku male
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

male

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Duża firma budowlana kupiła działkę (1,5ha) w bliskim sąsiedztwie mojego domu ( niska zabudowa jednorodzinna). Projekt budowlany przewiduje wybudowanie trzech budynków 5 kondygnacyjnych z dodatkową antresolą. Ponoć mają ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę. Czy istnieje jakakolwiek szansa w uniemożliwieniu tej budowy? Co robić? Moja działka nie graniczy bezpośrednio z tym terenem - odległość około 40 metrów od granicy działki. Oczywiście żadnej informacji wcześniej o toczącym się postępowaniu w tej sprawie nie otrzymałam.

Inwestycja ma być realizowana we Wrocławiu przy ulicy Piotrkowskiej na Stabłowicach - przez Murapol SA

Jeśli uważasz, że miałeś interes prawny aby uczestniczyć w tamtym postępowaniu, to możesz żądać wznowienia postępowania na zasadzie art. 145 par. 1 pkt 4 k.p.a.

Co mogło by być w tym przypadku interesem prawnym?

Istotę interesu prawnego należy upatrywać w jego związku z konkretną normą prawa materialnego. Może to być norma należąca do każdej gałęzi prawa (nie tylko do prawa administracyjnego), na podstawie której w postępowaniu administracyjnym określony podmiot, w określonym stanie faktycznym, może domagać się konkretyzacji jego uprawnień lub obowiązków bądź żądać przeprowadzenia kontroli określonego aktu lub czynności w celu ochrony jego sfery praw i obowiązków przed naruszeniami dokonanymi tym aktem i doprowadzenia tego aktu do stanu zgodnego z prawem. Dla stwierdzenia więc interesu prawnego wymagane jest ustalenie owego związku o charakterze materialnoprawnym między obowiązującą normą prawa a sytuacją prawną konkretnego podmiotu prawa; związku polegającego na tym, że akt stosowania tej normy (decyzja administracyjna) może mieć wpływ na sytuację prawną tego podmiotu w zakresie prawa materialnego. Ponadto podkreśla się, że interes prawny powinien być indywidualny, konkretny, realny i znajdować potwierdzenie w okolicznościach faktycznych, które uzasadniały zastosowanie normy prawa materialnego

Powrót