Podanie danych osoby kontaktowej bez jej wiedzy i zgody

• Autor wątku Autor wątku AnGra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnGra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
na wstępie chciałam przeprosić, jeśli umieściłam temat w złym dziale. Mój problem dotyczy brata i jego pożyczek. Sytuacja wygląda następująco: brat pozaciągał kredyty i pożyczki w bankach/chwilówkach, prawdopodobnie gdzie się tylko dało. Nie spłaca rat na bieżąco, o ile w ogóle. Bez mojej wiedzy i zgody podał w kilku chwilówkach moje dane jako osoby kontaktowej, do której firmy mogą dzwonić w momencie, kiedy brat nie odbiera swojego telefonu a zalega z wpłatami. Brat jest osobą nieodpowiedzialną i nie chce się przyznać, gdzie konkretnie trafiły moje dane, w ilu oraz jakich firmach widnieją. Niestety nie mogę też liczyć na to, że sam zadba o to, aby zostały one usunięte z systemów firm, w których je podał. O sytuacji dowiedziałam się w momencie, kiedy otrzymałam telefon od jednej z firm z prośbą o kontakt z bratem w celu uregulowania długu, byłam w szoku. Od tamtej pory regularnie nękana jestem telefonami z różnych firm w tym samym celu, często dzwonią w godzinach pracy na mój numer telefonu, z którego korzystam także w sprawach służbowych. Czasami telefonów jest tyle, że nie mogę normalnie wykonywać pracy. Za każdym razem informuję rozmówcę, że mój numer oraz moje dane zostały podane bez mojej wiedzy i zgody i kategorycznie żądam ich usunięcia. Niestety działa to na krótką metę, a od jednej pracownicy, która do mnie zatelefonowała, usłyszałam, żebym załatwiła to z bratem a nie z nimi. Jestem wyczerpana. Czy firmy pożyczkowe mogą domagać się ode mnie w tej sytuacji czegokolwiek? Bardzo proszę o radę, co w takiej sytuacji mogłabym zrobić, aby telefony ustały?

Powrót