Podanie fałszywego prawa jazdy. (z internetu)

• Autor wątku Autor wątku Niree
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W pewnych sytuacjach posłużenie się kserokopią lub skanem podrobionego dokumentu (czy też podrobioną kserokopią lub podrobionym skanem nieistniejącego dokumentu) może zostać uznane za wypełnienie znamion czynu z art. 270 par. 1 kk. Dzieje się tak dlatego, że czasem sama kserokopia lub skan zyskuje samoistne znaczenie prawne.

Klasyczny przykład - wysłanie mailem spreparowanego potwierdzenia przelewu w celu wyłudzenia towaru lub usługi.

Oczywiście nie dotyczy to sytuacji opisanej w niniejszym wątku, bowiem brak jest tutaj informacji, by prawo jazdy na skanie lub też sam skany były podrobione, jak również, by miało to w tym wypadku jakiekolwiek znaczenie prawne.

Ostatnia edycja:
W takim znaczeniu dokument owszem, ale mówimy o dokumencie typu dowód osobisty czy prawo jazdy, które mają swój określony wzór i materiał z którego są wykonane i na pewno nie jest to zdjęcie w telefonie.

destructor napisał:
które mają swój określony wzór i materiał z którego są wykonane i na pewno nie jest to zdjęcie w telefonie.

Co nie zmienia faktu, że w pewnych sytuacjach posłużenie się takim podrobionym lub przerobionym zdjęciem dowodu osobistego czy prawa jazdy może wypełniać znamiona przestępstwa z art. 270 par. 1 kk.

a priori napisał:
Co nie zmienia faktu, że w pewnych sytuacjach posłużenie się takim podrobionym lub przerobionym zdjęciem dowodu osobistego czy prawa jazdy może wypełniać znamiona przestępstwa z art. 270 par. 1 kk.

Przypominam, że nie sfałszowałem niczyjego dokumentu, nie przerabiałem zdjęć, ani nie posłużyłem się żadnym dokumentem świadczącym o czyjeś tożsamości (bo defacto nie mam go fizycznie w wieku 15. lat), a prawo jazdy takim chyba nie jest (w dodatku mówię o zdjęciu, nie skanie).

Ostatnia edycja:
Niree napisał:
Przypominam, że nie sfałszowałem niczyjego dokumentu, nie przerabiałem zdjęć

Nie musisz mi tego przypominać - przeczytaj po prostu ostatnie zdanie z mojego postu #21...

Powrót