Wydaje mi się, że to może być to:
Ustawa z 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe
Art. 77.
1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia dochodzone na podstawie ustawy
lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku.
art. 77 ust. 3 Przedawnienie biegnie dla roszczeń z tytułu:
4) zapłaty lub zwrotu należności - od dnia zapłaty, a gdy jej nie było - od dnia, w
którym powinna była nastąpić,
Dla usług przewozowych zasadnicze w tym względzie znaczenie posiada art. 778 kodeksu cywilnego, który określa termin przedawnienia przy przewozie osób na jeden rok od daty wykonania usługi, ewentualnie, licząc od daty, kiedy przewóz miał zostać wykonany. Podobnie stanowi prawo przewozowe, chociaż należy z całą mocą podkreślić, iż termin roczny dotyczy odpowiedzialności kontraktowej (porównaj: art. 77 prawa przewozowego).
Dariusz Fuchs "Piśmiennictwo: Praktyczne wyjaśnienia oraz wzory umów i pism"
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 11 kwietnia 1996 r. I ACr 158/96
Przedawnienie roszczeń z tytułu zapłaty należności przewozowych, zgodnie z treścią art. 77 ust. 1 i 3 pkt 4 Prawa przewozowego, następuje z upływem roku od dnia, w którym zapłata powinna była nastąpić.
Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty, do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty, nie dłużej jednak niż na okres 3 miesięcy (art. 77 ust. 4 w związku z art. 75 ust. 1 i 2 Prawa przewozowego).
Co do wzoru to nic takiego nie znalazłem. Myślę, że podanie artykułu wystarczy.