podanie o zwrot (poczet kary)

• Autor wątku Autor wątku boomer5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boomer5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam proźbe jak napisać podanie o zwrot pieniędzy które zostały wpłacone jako zabezpieczenie na poczet kary.

Czy pieniądze te zostały uznane za zabezpieczenie majątkowe?
Czy Prokurator wydał postanowienie o zabezpieczeniu majątkowym?
Czy otrzymał Pan odpis tego postanowienia, a jeśli tak to kiedy?
Na jakim etapie jest postępowanie - w Prokuraturze czy w sądzie?
Czy zapadł w sprawie wyrok oraz kiedy?

Podał Pan zbyt mało informacji aby móc Panu coś podpowiedzieć.

Ogólne zasady pisania pism procesowych są w linku poniżej:
http://forumprawne.org/o,29760.html

a więc uzupełniam dane.
- tak pieniądze zostały uznane jako zabezpieczenie majątkowe
- tak postanowienie zostało napisane.
-tak otrzymałem odpis z datą:24,08,2007
-sprawa się odbyła dnia:08,10,2007
- wyrokiem było zabranie prawajazdy na rok. i właśnie to poręczenie majątkowe które podobno można odzyskać.

i właśnie chciałem zapytać jak napisać to podanie o zwrot tego poręczenia.
i chciałem jeszcze się dowiedzieć czy jak zabrali prawojazdy na okres jednego roku zaraz po spowodowaniu wypadku(pod wpływem alkocholu) dwa miesiące przed sprawą. czy ja to prawojazdy będe mógł odzyskać czy będzie trzeba zdawać wszystko od początku?
prosze o odpowiedź i pomoc.

1. Poręczenie majątkowe a zabezpieczenie majątkowe to dwie różne sprawy. Poręczenie majątkowe to środek zapobiegawczy (taki jak dozór Policji czy tymczasowe aresztowanie) i ma na celu zapewnienie prawidłowego toku postępowania poprzez groźbę przepadku mienia na którym ustanowiono poręczenie.
Zabezpieczenie majątkowe to z kolei forma zagwarantowania, iż w przypadku skazania sprawca popłaci należne świadczenia finansowe takie jak grzywnę, nawiązkę etc. Nie jest to jednak żaden środek zapobiegawczy.
Poręczenie majątkowe podlega zwrotowi po zakończeniu stosowania środka. Natomiast inaczej wygląda sprawa z zabezpieczeniem. Tu Państwo najpierw ściąga sobie to co skazany jest Państwu winien (a więc np grzywnę), a dopiero jak coś zostanie to skazany to odzyskuje.

Jeśli Sąd wymierzył Panu karę grzywny i/lub nawiązki i ta kwota jest równa lub większa kwocie jaką zabezpieczono od Pana to nic Pan nie dostanie.

Co się zaś tyczy prawa jazdy to okres zatrzymania prawa jazdy liczy się od daty faktycznego pozbawienia Pana tego dokumentu, a więc te 2 miesiące przed sprawą też się liczą. Skoro prawo jazdy zatrzymano na rok, to nie musi Pan zdawać ponowienie egzaminu.

pisze ten temat z proźby znajomego i dlatego się tak dlugo schodzi z odpowiedziami.

a co do odzyskania tych pieniędzy. to powiedział że był pytać (tylko niepamiętam już dokładnie ale chyba w sądzie) i powiedzieli mu że może złożyć podanie i odzyska te pieniądze które wpłacił.

Proszę więc sprawdzić jakiego typu postanowienie znajomy otrzymał: czy o poręczeniu majątkowym, czy o zabezpieczeniu majątkowym.
Drugą kwestią jest czy sąd nałożył na niego jakieś obowiązki finansowe tj. grzywnę, nawiązkę, naprawienie szkód etc.

przyniusł mi wszystkie te swoje papiery i jest tu napisane tak:

postanowienie o zabezpieczeniu majątkowym
prokurator Elżbieta... w sprawie przeciwko Marcinowi.... postanowił:
I zabezpieczyć na miniu podejrzanego marcina...
1 grożąc mu:
karę grzywny w wysokości 100 stawek dziennych po 15 zł. stawka
II zabezpieczenie kar i roszczeń dokonać przez:
1/zajęcie ruchomości - wierzytelności - innych praw majątkowych*)
a) w postaci kwoty 1500zł przyjętej przez komende powiatową policji w ... od podejżanego Marcina... w dniu 21.08.2007r. protokołem zatrzymania rzeczy.

Czy orzeczono grzywnę, nawiązkę lub świadczenie pieniężne?

kurcze czy to naprawde jest takie ważne w pisaniu podania o zwrot kasy? a zresztą to napisałem.
nie chodzi tu o to czy może dostać zwrot (bo może, był i pytał) tylko jak napisać podanie? przecież nie napisze że prosze o zwrot pieniędzy.

Powrót