Podanie powodu w usprawiedliwieniu

• Autor wątku Autor wątku SintoX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SintoX

Witam, ostatnio rodzic napisał mi usprawiedliwienie nieobecności w szkole, czy obowiazkiem jego jest napisanie powodu dlaczego mnie nie było? nauczycielka nie chciała usprawiedliwić mi godziny nieobecnej gdy Ojciec napisał mi "Proszę o usprawiedliwienie nieobecności mojego syna na X godzinie w X dniu " Czy w polskim prawie jest mus podania powodu?

Przeczytałeś podesłany temat?
Przejrzałeś podobne tematy?
Czy idziesz na łatwiznę?

Nauczyciel może nie uznać usprawiedliwienia od rodziców, bo nie każdy powód nieobecności jest wystarczający do jej usprawiedliwienia.

Witam, Jestem rodzicem uczennicy I kl. liceum i mam pytanie odnośnie usprawiedliwiania.
Statut szkoły mówi że usprawiedliwiać można do 10 dnia następnego miesiąca i nie chcą usprawiedliwić nieobecności starszej. Czy jest to zgodne z prawem? W poprzednich szkołach wystarczyło usprawiedliwić przed końcem semestru a tu lipa! A co jest jeśli wypadnie mi nieprzewidziany pobyt w szpitalu i nie zdążę do 10-tego usprawiedliwić? Co jest jak na pół roku wyjadę z miejsca zamieszkania? Dla mnie to śmieszne! Szkoła nie przyjmuje zwolnień e-mailem ani telefonicznie bo uważają że uczniowie mogą oszukiwać!!! Dopuszczają tylko osobiście lub w specjalnym zeszycie korespondencji. A jeśli dziecko ma nieodpowiedzialnego rodzica, który zapomina o usprawiedliwianiu, dlaczego w takiej sytuacji dziecko ma mieć obniżone zachowanie za błędy rodziców???
Proszę o pomoc.

Powrót