Podatek, allegro.

• Autor wątku Autor wątku mwachulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mwachulka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Bardzo proszę Was o pomoc.
Chciałbym sprzedaż NOWE rzeczy (10), za każdą rzecz zarobię 200zł, łączny mój przychód (będę miał paragony kupionych rzeczy) to 2000zł, będzie to sprzedaż jednorazowa. Jestem osobą fizyczną, nie mam firmy. Czy jeśli zarobię te 2000zł to czy muszę odprowadzać podatek? Jeśli tak to wnioskuję, że wynosi on 22% - oczywiście zapłaciłbym, tylko w jaki sposób ? Chodzi mi o numer PITu i gdzie wpisać tą sumę.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Nie ma znaczenia, ile zarobisz, ale za ile sprzedasz każdą z tych rzeczy. Zarobek miałby znaczenie przy działalności gospodarczej opodatkowanej na zasadach ogólnych, przy nieprowadzeniu działalności liczy się wartość sprzedaży. Z tym, że podatek od czynności cywilnoprawnych zgodnie z moją wiedzą uiszcza nabywca, a nie sprzedawca...

Jeżeli od daty zakupu nie minęło więcej niż 6 m-cy licząc od końca miesiąca, w którym zakupiono ww. rzeczy należy się podatek dochodowy - od różnicy sprzedaż - kupno (rozliczenie na koniec roku w PIT-36).
Dodatkowo, jeżeli wszystkie rzeczy zostaną sprzedane w jednej transakcji - gdy wartość przekroczy 1.000zł wystąpi również obowiązek zapłaty podatku PCC przez kupującego.
PS
moje uwagi dotyczą incydentalnej sprzedaży zakupionych rzeczy - jeżeli zamiarem jest zarabianie w ten sposób w przyszłości - należy zarejestrować działalność gospodarczą.

Witam,
Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie oczywiście zapłacę, tylko proszę mi powiedzieć, ile wynosi taki podatek?

Powrót