podatek dochodowy a praca na 1/2 etatu

• Autor wątku Autor wątku monia1502
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia1502

Użytkownik
Odpowiedzi
86
witam chciałabym się dowiedzieć czy pracując na 1/2 etatu pracodawca musi zapłacić podatek za pracownika ?? Ja pracowałam na 1/2 etatu mój pracodawca nie zapłacił za mnie podatku i teraz w rozliczeniu mi wyszło że muszę zapłacić 300 zł ?? proszę o pomoc

Liczy się dochód jaki uzyskiwałeś - nie jest istotne czy była to praca na 1/2 etatu.
Mogło tak zdarzyc się, że twój dochód był mały i wyliczony podatek dochodowy wyniósł zero zł oczywiście przy uwzględnieniu ulgi miesięcznej. Otrzymywałeś wtedy większe wynagrodzenie miesięczne - i teraz musisz się odpowiednio rozliczyc z fiskusem wg zasad: "CO SIE ODWLECZE TO NIE UCIECZE" i "ZIARNKO DO ZIARNKA A ZBIERZE SIĘ MIARKA".

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tyle że moja wypłata cały czas była taka sama nie zdażyło sie żebym dostała więcej :(

No bo otrzymywałaś cały czas o 20-30zł wiecej i ciągle tyle samo. Nie zwróciłaś nawet uwagi na to.

ale w takim razie wydaje mi się że pracodawca powinien poinformować mnie o tym :x

Jak otrzymywałaś wynagrodzenie to musiałaś podpisać listę płacy i wpisać datę otrzymania tego wynagrodzenia (takie są legalne wymogi!) - i wtedy sama widziałaś czy pracodawca potrącał za Ciebie podatek czy nie potrącał (tzn że informował Ciebie o tym).

tyle że ja nigdy nie podpisywałam listy płać dostawałam pieniądze na ręke i tyle ale cóż trudno sie mówi

Powrót