podatek drogowy

• Autor wątku Autor wątku robert876
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert876

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
dużo naczytałem się o podatku drogowym jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
od dwóch lat mieszkam w Niemczech tutaj tez pracuje. wcześniejsze auto miało zapłacony podatek drogowy i ja widniałem na dowodzie rejestracyjnym i tylko ja byłem właścicielem. problem pojawił się kiedy kupiłem nowe auto i mój przyszły teść jest jego właścicielem a ja pojawiam się w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel. dziś byłem w urzędzie aby mi obliczono nowy podatek pod auto bo chciałbym go zapłacić. jednak pani uświadomiła mnie że bez rejestracji na niemieckie blachy się nie obędzie. moje pytanie brzmi jak mam auto przerejestrować kiedy jestem tylko współwłaścicielem? właściciel nie bywa w Niemczech. czy mogą mnie zmusić do tego żeby auto miał tylko na siebie? albo jeszcze lepiej wziąć teścia i kazać mu załatwiać sprawy w urzędzie niemieckim? co się stanie kiedy będę miał kontrole drogowa i brak zapłaconego podatku?

Nic sie nie stanie, bo nie jesteś właścicielem pojazdu. Nie musisz przerejestrować, a już napewno płacic podatku. Tylko właściciel musi to zrobić. Przeciez mogłes pożyczyc na trochę auto od teścia:)
W najgorszym wypadku podczes kontroli nakaza Ci odprowadzenie auta do polski w wyznaczonym terminie.

Nie powielaj mitow polskich Nika. Z punktu widzenia niemieckiego prawa podatkowego nie gra zadnej roli, kto jest wlasicielem, a jedynie gdzie jest "regularne miejsce przebywania samochodu" (regelmäßiger Standort). A wiec te historyjki o aucie zarejestrowanych na babcie/ciocie w Polsce, niczego tu nie dadza.

Pogodniak napisał:
Nie powielaj mitow polskich Nika. Z punktu widzenia niemieckiego prawa podatkowego nie gra zadnej roli, kto jest wlasicielem, a jedynie gdzie jest "regularne miejsce przebywania samochodu" (regelmäßiger Standort). A wiec te historyjki o aucie zarejestrowanych na babcie/ciocie w Polsce, niczego tu nie dadza.

to w takim razie jeżeli nie załatwiłem podatku,bo Pani w Urzędzie nie raczyła mi w tym pomóc to rozumiem mam iść i bez właściciela przerejestrować auto? dam radę?

Powrót