Podatek - działka budowlana sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku lukkle42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukkle42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, zamierzam sprzedać działkę budowlaną powstałą w wyniku podziału nieruchomości w lipcu tego roku, jestem współwłaścicielem 1/4 całej nieruchomości w której zawarta jest działka, którą zamierzam sprzedać,
reszta nieruchomości 3/4 należy do mojej mamy. Stwierdzenie nabycia spadku po moim zmarłym ojcu nastąpiło 4 lata temu, dlatego jestem trochę zagubiony, jak wygląda zapłacenie podatku od kwoty uzyskanej ze sprzedaży? Jak w tym przypadku interpretować prawo o podatku dochodowym 19% ?

Jeśli łączny okres posiadania nieruchomości przez spadkodawcę i spadkobierców wynosi co najmniej 5 lat, podatek nie wystąpi.

W przeciwnym wypadku zapłacisz 19% od dochodu uzyskanego ze sprzedaży działki powstałej z podziału odziedziczonej nieruchomości, chyba że uzyskane środki przeznaczysz w ciągu następnych 3 lat na własne cele mieszkaniowe.

Dziękuję za odpowiedź,
jeśli dobrze rozumiem, postanowienie o nabyciu przeze mnie i moją mamę spadku po zmarłym ojcu zostało stwierdzone w maju 2019 to ten okres karencji liczy się od 31 grudnia 2019 a kończy 31 grudnia 2024 ? I w przypadku sprzedaży w tym okresie jesteśmy zobowiązani do zapłacenia 19 % podatku?

Ogólnie sprawa wygląda tak, że moja mama całą nieruchomość odziedziczyła w 2001 roku, rodzice zawarli umowę majątkową małżeńską w 2012 roku, ojciec zmarł 2 lata później, stwierdzenie nabycia spadku niestety odbyło się dopiero w 2019 roku.

Powrót