podatek od aut

• Autor wątku Autor wątku spensu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spensu

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam. Sprowadziłem kilka aut, które potem sprzedałem. Papiery wyjazdowe stały na mnie. Czy urząd celny sprawdza na kogo stoją papiery wyjazdowe, czy tylko obchodzi go umowa kupna między rejestrującym a byłym właścicielem? Pozdrawiam

Witam, jestem nowym uzytkownikiem tego forum, mam ogromnie wazne pytanie! Mianowicie dwa lata temu kupilismy z mężem auto sprowadzone z zgranicy. Na samochód wystawiona została faktura VAT, po tych dwóch latach teść, który jest współwłaścicielem auta dostał wezwanie do urzędu skarbowego, gdyż toczy sie postępowanie w sprawie gościa, który wystawiał zaniżone faktury VAT i oczywiście nasza została wystawiona na kwotę 305 zł !!!! I my zauważyliśmy to dopiero teraz, po otrzymaniu tego wezwania. Zupełnie nie wiem co robić, co tam należy powiedziec, czy prawdę, ile faktycznie auto kosztowało czy też powiedzieć, że faktycznie 305 zł. Zamieszanych osób w ta sprawę jest ok. 90 - tzn. mniej więcej tylu osobom zostały wystawione mega zaniżone faktury!!! Boję się jakiś odsetek karnych za niezapłacenie podatku od wzbogacenia! :(
Proszę o podpowiedź co robić!?

Powrót