Podatek od czyn. cywilno-prawnych

• Autor wątku Autor wątku kieva
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kieva

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie.
W związku z tym, że kupiłejm auto. Na umowie kupna sprzedaży jako kupujący są dwa nazwiska. Jako pierwszy jest mój tata, a następnie ja. I nasuwa mi się takei pytanie.
Wypełniając deklarację PCC3 kogo mam wpisać w części B tej deklaracji ( Dane PODATNIKA). Mojego tatę czy mnie?? Bo z tego co wiem jedna osoba z nas musi ten podatek odprowadzić i nie wiem kto to ma być.
Bardzo proszę o pomoc.

Jeżeli nabywcami (stronami czynności) są dwie osoby lub więcej to wypełniają i składają one jedną deklarację PCC-3 oraz deklarację PCC-3/A .

OK, tak też wypełnuiłem ta deklarację. A jak wypełniam wniosek o rejestrację auta, to tylko ojca mam wpisać tak???

to zależy czy chcesz być współwłaścicielem pojazdu ( kwestie składek na ubezpieczenie oc) bo jak tak to ty tez musisz być na wniosku o rejestrację.

a jeszcze takie pytanie, jeśli osoba sprzedająca ma ważne ubezpieczenie OC do stycznia 2009 r. to czy przy rejestracji mogę powołać się na to ubezpiecznie, czy muszę iśc do ubezpieczyciela i zrobić rekalkulację składki?? Czy mogę to zrobić później, tzn po przerejestrowaniu auta.

Ten dział nie zajmuje się ubezpieczeniem i rejestracją pojazdów.

Powrót