podatek od darowizny matki na syna

• Autor wątku Autor wątku kryspek37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kryspek37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
sprzedałem mieszkanie na podst. pełnomocnictwa mojej matki i na podstawie tegoż pełnomocnictwa kupujący przelał kwotę na moje konto , zgłosiłem sdz2 i okazało się że US chce podatek pobrać bo nie było formalnie na konto matki a potem dopiero na moje ,,,jak to wygląda...mogą żądać podatku?

Literalnie czytając przepis musi być przelew do zwolnienia z opodatkowania.
Czytałem tylko wyroki, w których US przegrywał - że darczyńca przelewał pieniądze bezpośrednio zbywcy mieszkania z pominięciem konta bankowego obdarowanego. Ale to oczywiście całkowicie inna sytuacja niż twoja - w tamtych wychodził jednak przelew z konta darczyńcy.

W mojej ocenie twojej sytuacji US ma rację.

Pan_robotnik napisał:
Literalnie czytając przepis musi być przelew do zwolnienia z opodatkowania.
Czytałem tylko wyroki, w których US przegrywał - że darczyńca przelewał pieniądze bezpośrednio zbywcy mieszkania z pominięciem konta bankowego obdarowanego. Ale to oczywiście całkowicie inna sytuacja niż twoja - w tamtych wychodził jednak przelew z konta darczyńcy.

W mojej ocenie twojej sytuacji US ma rację.
a jeżeli w pełnomocnictwie jest , że nabywca ma przelać pieniądze na konto podane w akcie notarialnym , następnie otrzymuję je przez ustną darowiznę to nie spełniam tzw. kategorii 1 spadkowej?

Powrót