Podatek od darowizny w linii matka-córka

• Autor wątku Autor wątku loony93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loony93

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Otrzymałam w darowiźnie 1/3 mieszkania. Co z podatkiem ? Wydaje mi się że będę zwolniona, po zawiadomieniu naczelnika US.. ale którego ? Ze względu na miejsce zamieszkania obdarowanej, czy darującej ? Wartość darowizny to ok. 33 tyś. Czy jest jakiś formularz (SD..?) czy dowolna forma zawiadomienia naczelnika ? Z góry dzięki za odp :)

Na podstawie art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn, jest Pani zwolniona od podatku, będąc w tzw. zerowej grupie podatkowej. Zawiadomienie należy złozyć na formularzu "SD-Z2 zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych" do naczelnika urzędu skarbowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania podatnika (obdarowanej).

A czy notariusz z urzędu takiego zgłoszenia nie wysyła do US ? Bo pisze coś w akcie że nie pobrano podatku z powodu właśnie art. 4a..

loony93 napisał:
nie pobrano podatku z powodu właśnie art. 4a..

Właśnie z tego powodu notariusz nie jest w tym przypadku inkasentem podatku i deklarację należy złożyć samemu w terminie półrocznym od zdarzenia, które wskazuje na powstanie obowiązku podatkowego

Dzięki bardzo. Chce się jeszcze w jednej kwestii upewnić..
Darowane mieszkanie było z prawem użytkowania wieczystego gruntu w części 5915/91998. Tak więc jeśli mam 1/3 część mieszkania, to mam też 1972/91998 część, zgadza sie ? I mam ten grunt wpisać w kolumnach 63-68 ? I jaką część z kolumny 67 mam wpisać do 68, bo nie bardzo rozumiem, a w Internecie też nie moge znalesc instrukcji do SD-Z2.

Powrót