Podatek od darowizny?

• Autor wątku Autor wątku Deamon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deamon

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Mam małą świadomość obowiązujących podatków od tego typu rzeczy dlatego proszę o pomoc:

Moi rodzice chcą kupić mieszkanie, które docelowo ma być dla mojej siostry.
Na tą chwilę przelali na konto mojej siostry pewną sumę pieniędzy mającą być częścią zapłaty za mieszkanie, który w przyszłości zostanie zakupione.
Wiem, że istnieje podatek od darowizn. Dlatego niewykluczone, że to mieszkanie kupią na siebie i za x-lat dopiero podarują mojej siostrze ale też wchodzi w grę to że od razu zostanie zapisane na nią.
Na ta chwile chciałem zapytać, czy pieniądze, które w przyszłości będą przeznaczone na to mieszkanie mogą być przechowywane na koncie mojej siostry czy może to że one już tam są to darowizna? (proszę odp. w obu przypadkach, tzn. jeśli zostanie zakupine za pieniądze z jej konta, ale właścicielem będzie, którykolwiek z rodziców, oraz gdy ona bezpośrednio zostanie właścicielką).
Z góry dziękuje za pomoc

Środki pieniężne, jak i inne rzeczy (np. nieruchomości) przekazane w formie darowizny w pierwszej grupie podatkowej (np. rodzice - córce) są wolne od opodatkowania pod warunkiem, że otrzymana darowizna zostanie zgłoszona do US w ciągi 6 miesięcy od daty otrzymania. Proszę się zapoznać z ustawą.

Deamon napisał:
czy pieniądze, które w przyszłości będą przeznaczone na to mieszkanie mogą być przechowywane na koncie mojej siostry czy może to że one już tam są to darowizna?
Mogą być przechowywane na rachunku bankowym siostry - a właścicielami ich będą nadal rodzice.

Ale jeśli doszło do umowy darowizny i jej wykonania - no to wtedy należy rozumieć, iż środki finansowe na rachunku bankowym już stanowią te środki, które zostały darowane. Czyli będą już własnością siostry.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Do umowy darowizny nie doszło - może kiedyś dojdzie, ale puki co jest tak jak Pan napisał - właścicielami są rodzice i przechowują je na rachunku siostry.

Powrót