podatek od darowizny

• Autor wątku Autor wątku romus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romus

Użytkownik
Odpowiedzi
372
Witam, teściowa zrobiła zamiane z Gminą. Gmina dała mieszkanie i pieniądze ok. 30k, a otrzymała trochę ziemi i budynek znajdującuy sie na niej.

Teraz teściowa chce przepisać na nas ( mnie-zięcia i żone-swoją córkę) to mieszknie. Czy w takiej sytuacji również płaci sie podatek? Jeżeli tak to jaki? Ewentualnie okres to 5 lat? I w ogóle, jak to ogarnąć, aby było najlepiej, najtaniej. Oczywiście zgodnie z prawem. Nie interesują mnie jakieś machloje.

Czy teściowa ma jeszcze inne dzieci oprócz Twojej żony lub ma wnuki po innej osobie niż Twoja żona?

Nie, nie posiada. Zona jest jedynaczką.

To w takim razie najtańsza byłaby darowizna nieruchomości z matki na córkę. Podatku nie będzie wtedy żadnego.

Wolałbym, aby to było na nas obojga, gdyż na remont wydaliśmy tego mieszkana ponad 60tys zł. Czy po 5 latach jest inny podatek? Bo w sumie zostało kilka miesięcy. Nie wiem od czego zacząć.

To w takim razie najtaniej będzie w jednym akcie notarialnym:
1. darowizna mieszkania od matki dla córki,
2. darowizna mieszkania od córki dla męża do ich majątku wspólnego (lub darowizna udziału 1/2 jeśli macie rozdzielność majątkową).
W takim przypadku też nie będzie żadnego podatku.

Darowizna jest nieodpłatnym zbyciem więc okres 5 lat o którym piszesz nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.

Wartość mieszkania można zaniżyć o 25% w stosunku do tej wartości która była podana w akcie notarialnym umowy zamiany nieruchomości. Dzięki temu będzie niższa opłata notarialna. Notariusz (za darmo) udzieli wam informacji o kosztach sporządzenia aktu notarialnego i potrzebnych dokumentach.

Dziękuję, już coś wiem na czym stoje.
Jutro podjadę (zadzwonie) do US i to samo zrobię do Notariusza.
Pozdrawiam

Powrót