podatek od gruntów

• Autor wątku Autor wątku Agata90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agata90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. chciałam przeprowadzić sprawę spadkową po zmarłym mężu, po wyciągnięciu wykazu z rejestru gruntów okazało się że dostał on od swojej matki grunty o których nie wiedzieliśmy i nigdy nie użytkowaliśmy, nigdy też nie przysyłano nam zobowiązań podatkowych od tych gruntów w ich skład wchodzą grunty o następujących symbolach użytku:ŁIII o pow.0,0309ha ,RIV o pow.0,0916ha RIV o pow 0,1032ha ŁIV o pow.0,0135. Po przeprowadzeniu sprawy spadkowej gdybym chciała to sprzedać muszę dostarczyć zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem. Matka męża zmarła 42lata temu a mąż 16lat temu. jeśli ktoś orientuje się co do ewentualnej kwoty do uregulowania lub ile lat wstecz miałabym do zapłaty to bardzo proszę o pomoc, gdyż nie wiem czy będzie mnie stać na uregulowanie tej sprawy. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

Orientuje się gmina.
Wysokość podatku rolnego zależy m.in. od zaliczenia danej gminy do jednego z czterech okręgów podatkowych oraz od ceny kwintala żyta w danym roku.

[cytat="Agata90":27hqdryu]Po przeprowadzeniu sprawy spadkowej gdybym chciała to sprzedać muszę dostarczyć zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem. [/cytat:27hqdryu]
Tu nie chodzi o nie zaleganiu z podatkiem rolnym czy od nieruchomości, ale od spadku i darowizn. Przed 1990 r.było wymagane również zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkami od gruntów, ale były to zobowiązania wobec Skarbu Państwa, jednostki gminne (samorządowe) powstały w 1990 r.
O ile się nie mylę, przedawnienie od zobowiązań podatkowych wobec gminy zachodzi po 10 latach.

Powrót