Podatek od kupna auta

• Autor wątku Autor wątku exero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć wszystkim,

Planuję kupić od rodziców Auto. I pytanie jak wygląda sprawa z PCC gdybym od Matki dostał 50% pojazdu w darowiźnie, natomiast od Ojca kupiłbym 50% pojazdu. Czy podatek i tak muszę zapłacić od całej wartości auta?

Myślałem jeszcze nad tym aby rodzice zrobili darowiznę całego pojazdu dla mnie. Natomiast trzeba potem udokumentować jakoś przepływ pieniędzy które będę im musiał za to auto dać.
Jakieś rady, co zrobić aby uniknąć PCC?

natomiast od Ojca kupiłbym 50% pojazdu. Czy podatek i tak muszę zapłacić od całej wartości auta?
PCC tylko od zakupu. Jeśli darowizna przekracza kwotę wolną to musisz ją zgłosić do US.
Myślałem jeszcze nad tym aby rodzice zrobili darowiznę całego pojazdu dla mnie. Natomiast trzeba potem udokumentować jakoś przepływ pieniędzy które będę im musiał za to auto dać.
Zdecyduj się - albo darowizna, albo sprzedaż.

Sprzedaż lub zamiana i PCC albo darowizna i zwolnienie od podatku. Z ostrożności, lepiej zgłosić darowiznę nawet jeżeli Twoim zdaniem jej wartość nie przekracza kwoty wolnej.

Shocked napisał:
Sprzedaż lub zamiana i PCC albo darowizna i zwolnienie od podatku. Z ostrożności, lepiej zgłosić darowiznę nawet jeżeli Twoim zdaniem jej wartość nie przekracza kwoty wolnej.

Oczywiście, że Darowizne bym zgłosił. Zastanawia mnie fakt jak może spojrzeć na to US gdy dostanę od rodziców pojazd w Darowiźnie, a kilka dni później oni ode mnie przelew na 50k również jako darowizna.

Dlatego, myślę jak to zrobić. Opcja z Darowizną części pojazdu od Mamy i kupna od ojca wydawała mi się okej, natomiast nie wiem czy podatku nie naliczą i tak od wartości całego pojazdu.

W takiej sytuacji od tej części, którą kupujesz.

Powrót