Podatek od nieruchomosci.

• Autor wątku Autor wątku neolodz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neolodz

Użytkownik
Odpowiedzi
95
Witam.
Mam pewien problem i prośbę o poradę.
Moja żona otrzymala w spadku mieszkanie spółdzielcze własnościowe po swojej mamie.Mama zmarła w sierpniu 2022 roku.Wszystkie sprawy dotyczące przyjęcia spadku zostały załatwione tzn notariusz,wpis w księdze wieczystej,sprawy w spółdzielni mieszkaniowej.
Jednak wychodzi na to że jednej sprawy nie załatwiliśmy .Chodzi o podatek od nieruchomosci który mama zawsze placila na początku roku który przychodził z Urzedu Miasta,Odkąd tutaj mieszkamy tj od września 2022 roku aż do dziś nie przyszło takie pismo z Urzędu.Dzis doczytałem że trzeba było złożyć taki druk IN-1 w ciągu 14 od przejęcia nieruchomosci.
Co zrobić w takiej sytuacji?.wiem że musimy złożyć taki druk żeby urzad miasta naliczył podatek ale czy w tej sytuacji nie otrzymamy jakiejś kary finansowej weź urzędu skarbowego?Wiem że to nas nie tłumaczy ale wielu ludzi nie zna sie aż tak na przepisach szczególnie w takiej sytuacji jak śmierć kogoś bliskiego.Prosze o poradę w tej kwestii.
Pozdrawiam

US nie ma nic wspólnego z tym podatkiem. Proponuję udać się do UM, wyjaśnić sprawę, zapłacić zaległości i opłacać na bieżąco.

Powrót