Podatek od nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku kk93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kk93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moje pytanie dotyczy podatku od sprzedaży nieruchomości i odsetek za zwłokę.
Mieszkanie było kupione w 2019 roku i sprzedane 05.11.2021 zaznaczę, że na kredyt hipoteczny
Zakup mieszkania kosztował 310 tyś zł plus 30 tyś na remont
Lokal został sprzedany za kwotę 475 tyś
W chwili sprzedaży było dwóch wlascieli z rozdzielnością majątkową
Każda ze stron zarobiła po 87500 zł (dochodu) od której musiała zapłacić 19% podatku.
Mamy Styczeń 2026 roku nie udało mi się skorzystać z ulgi mieszkaniowej i zakupić innej nieruchomości w przeciągu 3 lat
Moje pytanie ile teraz zapłacę podatku z odsetkami za zwłokę i drugie pytanie czy
istnieje jeszcze szansa aby pomniejszyć tą kwotę podatku i odsetek o koszt uzyskania dochodu ?
Czy mogę przedstawić faktury za remont które zwiększyły wartość mieszkania i czy takie faktury mogą być przedstawione przed fiskusem gdy dane są na drugiego właściciela bądź na obu właścicieli
Ostatnie pytanie, czy mogę również odliczyć od podatku ten kredyt w wysokości 30 tyś na wykończenie mieszkania.

kk93 napisał:
Moje pytanie dotyczy podatku od sprzedaży nieruchomości i odsetek za zwłokę.
Mieszkanie było kupione w 2019 roku i sprzedane 05.11.2021 zaznaczę, że na kredyt hipoteczny
Zakup mieszkania kosztował 310 tyś zł plus 30 tyś na remont
Lokal został sprzedany za kwotę 475 tyś
W chwili sprzedaży było dwóch wlascieli z rozdzielnością majątkową
Każda ze stron zarobiła po 87500 zł (dochodu) od której musiała zapłacić 19% podatku.
Mamy Styczeń 2026 roku nie udało mi się skorzystać z ulgi mieszkaniowej i zakupić innej nieruchomości w przeciągu 3 lat
Moje pytanie ile teraz zapłacę podatku z odsetkami za zwłokę i drugie pytanie czy
istnieje jeszcze szansa aby pomniejszyć tą kwotę podatku i odsetek o koszt uzyskania dochodu ?
Czy mogę przedstawić faktury za remont które zwiększyły wartość mieszkania i czy takie faktury mogą być przedstawione przed fiskusem gdy dane są na drugiego właściciela bądź na obu właścicieli
Ostatnie pytanie, czy mogę również odliczyć od

Rozdzielność macie także ciężka sprawa.
A faktury to chyba jedyna opcja zysku ale niestety cię nie obejmuje

tak, można skorygować zeznanie i odliczyć koszty remontu. A także inflację za 2020 r.

Powrót