Podatek od ponownej odsprzedaży

• Autor wątku Autor wątku delletio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delletio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż jestem zielony w tym temacie i moje pytania mogą się wydać oczywiste. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i podpowiedzi.

Przez ostatnie 2-3 tygodnie zacząłem kupować buty w okazyjnych cenach i sprzedawać po wyższej cenie (resell), co wiąże się z małym, ale jednak zarobkiem. Za ten czas zarobiłem ponad 1000 zł i tutaj pojawia się moje pytanie.

1. Czy powinienem się jakoś rozliczyć z urzędem skarbowym i zapłacić podatek? Jeśli tak to jaki i jak to zrobić? Czy przy takiej kwocie mogą się do mnie doczepić jeśli tego nie zrobię?

2. Jeśli nie jest to stały dochód tylko spontaniczna sprzedaż. Traktuję to jako hobby. Czasem sprzedam buty kilka razy w tygodniu, czasem w ogóle. Czy ma to jakieś znaczenie? (Chyba nie).

3. Jeśli od czasu do czasu coś sprzedam i na tym zarobię to powinienem założyć JDG? Czy może wziąć się za to z innej strony?

Jeśli będzie ktoś skłonny poświęcić kilka minut na odpowiedzi to będę bardzo wdzięczny. Jestem jeszcze młodą osobą (pełnoletnią) i nie bardzo siedzę w temacie, a w internecie jest wiele sprzecznych informacji.

Powrót