podatek od pracy na czarno?????

• Autor wątku Autor wątku dosia62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dosia62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Proszę o podpowiedz.Pracowałam 5 tygodni w agencji sprzątającej.Zatrzymałno mi ostatnią tygodniówkę na poczet zaginionego psa.(Nie z mojej winy,pozatym pies nie zaginął).Po miesiącu udałam się do mojej byłej pracodawczyni po zaległą tygodniówkę.Oznajmiła mi ,że musi przekazać moję pieniądze na podatek.Zastanawiam się jak może to zrobić.Bez payslipów,umowy o pracę.najpierw zatrzymuje na poczet czegoś a potem chce zapłącić podatek.Czy to jest możliwe?Czy mogę odzyskać tę tygodniówkę?

Jezeli twierdzi, ze to podatek to zażądaj payslipow oraz P45 lub P60 w zaleznosci kiedy skonczylas prace.

Dziękuję.Pracę zakończyłam dla niej w połowie marca.Payslipy mogła sobie pisać i trzymać u siebie?Żadnych dokumentów nie podpisywałam.Czy może płacić podatek z takim opóżnieniem bez żadnych konsekwencji?

Niektórzy mówią daj sobie spokój, bo nie odbierzesz.Sądzę jednak,że powinno się próbować.Mogą być następni których wykorzysta,więc może jakiś sposób na przekonanie?

Tak . W kwietniu zakonczyl sie rok podatkowy wiec po rozliczeniu firmy mogla zaplacic to co nie bylo zaplacone. Payslip powinnas dostawac po kazdej wyplacie - pracodawca ma obowiazek Ci go dac. Powinnas tez dostac P45 idz do pracodawcy i zazadaj tych dokumentow lub pieniedzy w innym przypadku bedziesz zmuszona poprosic o pomoc Citizens Advice Bureau jest to biuro porad obywatelskich.

Mam jeszcze jedno pytanie.Czy mogę dostać payslip bez umowy o pracę?Na jakiej podstawie wystawi mi ten payslip i jak to się ma do mojej pracy.Jestem od niedawna w Anglii i nie miałam jeszcze wyrobionych żadnych dokumentów(ubezpieczenia, rejestracji w B.G.).Jak to wygląda- legalne podatki do nielegalnej pracy.

Jestes od nie dawana wiec pewnie nie wiesz , ze umowa z pracodawca wcale nie musi byc podpisana , ustna umowa jest tak samo wazna jezeli nie mialas wyrobionego NIN to skladki mozna placic na No tymczasowy, ktory jest utworzony z daty urodzenia. Nie berdzo wiem o jaka rejestracje B.G Ci chodzi.

Chodzi o Border Agency

Przepraszam za pomyłkę z BG

Raczej chodzi o Home Office :) Placenie podatkow z ta rejestracja nie ma nic wspolnego.

Tak, faktycznie.Czyli może mi zabrać na ten podatek.Ale chyba dopiero jak będzie payslip?Tak?No bo jakaś podstawa wyliczenia musi być,prawda?

Powrót