Podatek od prezentów ślubnych

• Autor wątku Autor wątku Golem96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Golem96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, około 2 miesiące temu braliśmy z żoną ślub. Jak wiadomo dostaliśmy pewną ilość pieniędzy w gotówce (około 28k zł) ilość pełnoletnich osób na weselu (które z własnych kieszeni mogły dać taką kwotę) to 65. I teraz mam pytanie w jaki sposób można to zgłosić do US aby jak najmniej zapłacić podatku (najlepiej w ogóle) ?
Czytałem o tym że istnieją 3 grupy podatkowe. Czy limity kwot wolnych od podatku liczone są dla całej kwoty czy podzielne przez ilość osób (darczyńców) ? Proszę o pomoc i podpowiedź jak to najkorzystniej rozegrać.

Z góry dziękuję

Ok, poszukałem poczytałem i mam kilka wątpliwości:
1. Czy mogę zgłosić jedną dużą kwotę i podać że miała ona wiele darczyńców, na w/w przykładzie zakładając ze wszyscy tj 3 grupa wychodzi 430zł/os. Czy US to przyjmie w takiej formie i będzie się to łapać w prób zwolniony z podatku ?
2. Czy nie będzie problemem fakt że była to gotówka (której nie mogę potwierdzić np. wciągiem z konta) ?

Zgłoszeniu podlegają wyłącznie kwoty wyższe od kwoty wolnej od podatku w zależności od grupy podatkowej. Limity dotyczą pojedynczych osób a nie kilku osob.

Czyli czy w takim razie w ogóle muszę to zgłaszać skoro kwota na osobę i tak jest niższa ?
Czy lepiej dmuchać na zimne ?

Jakiego słowa nie zrozumiałeś z poprzedniego postu?

Wolałem się upewnić.
Rozumiem że NIE jest to konieczne. Chciałem tylko potwierdzić.

Powrót