Podatek od przeniesienia praw autorskich między osobami fizycznymi

• Autor wątku Autor wątku blink88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blink88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

Jestem właścicielem praw autorskich do scenariusza gry wideo i grafik koncepcyjnych zwiazanych z tym utworem (scenariuszem). Mój partner biznesowy chce odkupić ode mnie pełnię praw autorskich majątkowych. Ani on, ani ja nie prowadzimy działalności gospodarczej.

Moje pytanie dotyczy tego jak to prawidłowo ująć w umowie (stawkę) i rozliczyć. Nie jest to umowa o dzieło, więc dostępne w internecie kalkulatory podatkowe nie będą działać - tak zakładam, a będzie to umowa sprzedaży praw autorskich.

W przypadku sprzedaży praw autorskich majątkowych - przyjmijmy dla przykładu kwotę 30.000 złotych - ile zostanie mi "na rękę" skoro zapłata podatku dochodowego spoczywa na mnie? zakładając, że nie przekroczę w tym roku górnej granicy I progu podatkowego? Z racji że jest to scenariusz gry wideo to zakładam że zastosowanie znajdzie 50% kosztów uzyskania przychodu.

Innymi słowy - chciałbym dowiedzieć się ile druga strona (osoba fizyczna) powinna zapłacić mi (osobie fizycznej), żeby faktycznie po zapłacie podatku dochodowego od osób fizycznych została u mnie taka kwota jak na przykładzie powyżej. Ewentualnie jeśli będzie to umowa na taką kwotę 30.000 to ile wyniesie kwota na rękę po tym jak zapłacę podatek dochodowy w rozliczeniu rocznym? (I próg, 50% kosztów)

I czy istnieje jakiś uniwersalny mechanizm obliczenia podatku od takiego dochodu dla innych cen sprzedaży?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Powrót