Podatek od spadków

• Autor wątku Autor wątku Becia Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becia Beti

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam…
Jestem opiekunem prawnym pani która będąc w pełni praw nabyła spadek po zmarłej matce we wrześniu 2019r. wraz z bratem po 1/2 części w postępowaniu Sądowym.
W lutym 2020 r. moja podopieczna będąc jeszcze pełni praw została przyjęta do Domu Pomocy Społecznej.
Gdy była jeszcze pełni praw w marcu 2021 roku nabyła również spadek po zmarłym w/w bracie, który zmarł we wrześniu 2020r. W postępowaniu notarialnym.
Przebywając w DPS we wszystkich sprawach majątkowych u notariusza pomagali mojej podopiecznej pracownicy socjalni zatrudnieni w DPS.
Gdy zostałam opiekunem prawnym swojej podopiecznej ustaliłam, iż moja podopieczna posiada w swoim majątku - 2 mieszkania w bloku bez księgi wieczystej , 1 działkę rolna z księgą wieczystą oraz 1 działkę z zabudowa z księgą wieczystą oraz po zmarłym bracie odziedziczyła samochód i garaż również bez księgi wieczystej w bloku przynależnym do jednego z mieszkań.
W trakcie opiekunstwa udało mi się uzyskac min. również zgodę Sądu na sprzedaż części nieruchomości. Gdy zaczęłam zbierać dokumenty na sprzedaż jednej z nieruchomości w bloku + garażu w urzędzie skarbowym okazało się ,że wniosek o przyjęciu spadku po bracie został złożony tylko z częścią majątku a po matce przyjęcie spadku nie zostało złożone i nie ma możliwości uzyskania zaświadczenia o braku podatku, zapłaconym podatku bądź przedawnieniu bo do brakujących części należy opłacić opłatę od spadku i darowizn.
Proszę mi powiedzieć czy podatek w takiej sytuacji od działki rolnej jak i garażu jak jeśli liczony po takim okresie….
I proszę mi powiedzieć czy jeśli samochód równiez nie był zgłoszony do spadku a został przez właścicielkę zezłomowany również zaliczany jest do opłacenia podatku od podatku i spadu
I jeśli teraz zostanie wszystko wyprostowane w urzędzie skarbowym to moja podopieczna przebywając w DPS-ie bedzie miała zwiększoną odpłatność przez MOPS w DPSie czy dopiero jak zbyje nieruchomości.

Proszę o odpowiedź i pomoc

Becia Beti napisał:
I jeśli teraz zostanie wszystko wyprostowane w urzędzie skarbowym to moja podopieczna przebywając w DPS-ie bedzie miała zwiększoną odpłatność przez MOPS w DPSie czy dopiero jak zbyje nieruchomości.
Technicznie opłata nie wzrośnie. Opłata za pobyt w DPS zostaje ta sama ale udział pani podopiecznej w tej opłacie faktycznie może wzrosnąć. Taki uzyskany ze sprzedaży dochód jest brany pod uwagę przy ustalaniu dochodu podopiecznej przez 12 miesięcy. Dopiero po zbyciu trzeba zgłosić dochód do OPS.

Powrót