podatek od spadku - jak uniknąć?

• Autor wątku Autor wątku carollus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carollus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
mam pytanie - postanowieniem sądu odziedziczyłem mieszkanie (z zapisu testamentalnego), Urząd Skarbowy domaga sie zapłacenia podatku od otrzymanego spadku:) Wiem że bywają różne ulgi związane z płaceniem takiego podatku. Trudno mi dojść do jakiej z wymienianych grup należę (jestem synem pasierba zmarłej), i na jakie ewentualnie ulgi mogę liczyć. Swojego mieszkania nie mam... Jestem biednym studentem... :)Różne osoby mówią skrajnie różne opinie na ten temat. np. Jeżeli nie mam innego mieszkania i będę mieszkał w otrzymanym w spadku mieszkaniu przez pięć lat to nie będę musiał zapłacić tego drakońskiego podatku...
Jak to wygląda?
Nie ukrywam, że oczywiście nie w smak mi płacić ten podatek (30 000pln)... nie wspominając o tym, że nie mam nawet pomysłu skąd wytrzasnąć taka ilość gotówki jeśli płacić jednak każą...
Czy może po prostu sprzedać to mieszkanie i wtedy nie będę musiał płacić tego podatku (chociaż i tak będę musiał zapłacić inny...)...
Za radę z góry dziękuję,
Karol

Nic mi o takich zwolnieniach nie wiadomo. Podatek trzeba będzie zapłacić. Jeżeli sprzeda Pan mieszkanie, to i tak w pierwszej kolejności zapłaci Pan podatek od spadku a następnie podatek dochodowy od sprzedaży

Powrót