Podatek od spadku nabytego w 2009r. w przypadku śmierci spadkodawcy w 1994r.?

• Autor wątku Autor wątku dorotek1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotek1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!
We wrześniu 1994r. zmarła moja babka, właścicielka domu, który obecnie zamieszkuję.
Chciałabym wystąpić do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, gdyż do dnia dzisiejszego nie zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe.
Babka miała dwie córki, jedna - moja matka już nie żyje(pozostawiła dwoje dzieci), tym samym spadek ustawowo przysługuje trzem osobom: mnie, mojemu bratu oraz drugiej córce babki. Córka babki chce zrzec się swoich praw do spadku.

czy w przypadku nabycia spadku będę mogła skorzystać ze zwolnienia od podatku na mocy obowiązujących przepisów, skoro śmierć spadkodawcy nastąpiła w roku 1994?

i jeszcze jedno czy we wniosku o nabycie spadku powinnam wymienić wszystkie uprawnione do spadku osoby, czy też należy to zrobić zaznaczając że jedna z nich zrzeka się praw do spadku? W jakiej formie powinno nastąpić zrzeczenie się przez córkę babki praw do spadku?

czy w przypadku nabycia spadku będę mogła skorzystać ze zwolnienia od podatku na mocy obowiązujących przepisów, skoro śmierć spadkodawcy nastąpiła w roku 1994?
Moim zdaniem NIE, bo liczy dzień, rok otwarcia spadku a nie przeprowadzania postępowania spadkowego.
i jeszcze jedno czy we wniosku o nabycie spadku powinnam wymienić wszystkie uprawnione do spadku osoby, czy też należy to zrobić zaznaczając że jedna z nich zrzeka się praw do spadku? W jakiej formie powinno nastąpić zrzeczenie się przez córkę babki praw do spadku?
Wymienia Pani wszystkich uczestników łącznie ze sobą.
Tzw. zrzeczenie się spadku (prawidłowo przeniesienie swoich udziałów w spadku) następuje w innym postępowaniu, czyli przy DZIALE SPADKU.

skoro nie będę mogła skorzystać ze zwolnienia od obowiązku podatkowego, to według jakich stawek i progów podatkowych będę musiała zapłacić podatek? Według stawek obowiązujących w roku 1994 czy 2009?

Powrót