Podatek od spadku po zmarłym ojcu

• Autor wątku Autor wątku Shoowtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shoowtek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry, Tata zmarł dwa lata temu. Razem z mamą mieli własnościowy dom jednorodzinny. Jak wygląda sprawa podatku od spadku? Przez te dwa lata nikt nie zgłaszał nic do US. Mam jeszcze jedną siostrę. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli dom był własnością obojga rodziców, to po śmierci taty, jego połowa domu jest dzielona na naszą trójkę? (Ja, siostra i mama)
- Mama będzie mieć 4/6 całości
- Ja 1/6 całości
- Siostra też 1/6 całości.
Czy muszę płacić od tego podatek, jeżeli nie zgłosiłem nic do US w czasie 6 miesięcy od śmierci taty?

Shoowtek napisał:
Czy dobrze rozumiem, że jeżeli dom był własnością obojga rodziców, to po śmierci taty, jego połowa domu jest dzielona na naszą trójkę? (Ja, siostra i mama)
W najprostszym przypadku właśnie tak jest.

Shoowtek napisał:
Czy muszę płacić od tego podatek, jeżeli nie zgłosiłem nic do US w czasie 6 miesięcy od śmierci taty?
Nie musisz. Możesz skorzystać z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn jeżeli zgłosisz na formularzu SD-Z2 nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku albo od dnia zarejestrowania przez notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia.

Najpierw trzeba podzielić spadek. Najlepiej w sądzie. Później każdy spadkobierca zgłasza do US na odpowiedni formularzu swoją część spadku. Raczej po takim czasie podatek trzeba zapłacić ale są różne okoliczności i można się wymigać.

Izka1200 napisał:
Najpierw trzeba podzielić spadek. Najlepiej w sądzie. Później każdy spadkobierca zgłasza do US na odpowiedni formularzu swoją część spadku. Raczej po takim czasie podatek trzeba zapłacić ale są różne okoliczności i można się wymigać.

Dzięki za odpowiedź.

Czy w moim przypadku każdy spadkobierca osobno musi złożyć wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku?
Wiem, że mama składała coś w sądzie, ale teraz ona już sama nie wie co..
Potrzebowała odpis mojego aktu małżeństwa..

Ostatnia edycja:
Wystarczy że mama złoży wniosek i poda spadkobierców. Jeżeli potrzebowała Twojego aktu małżeństwa to napewno podała Ciebie jako jednego ze spakobiercow. Sąd będzie wzywał na sprawę wszystkich podanych spadkobierców.

Izka1200 napisał:
Wystarczy że mama złoży wniosek i poda spadkobierców. Jeżeli potrzebowała Twojego aktu małżeństwa to napewno podała Ciebie jako jednego ze spakobiercow. Sąd będzie wzywał na sprawę wszystkich podanych spadkobierców.

Jak długo może trwać to całe postępowanie spadkowe?
Nic do tej pory nie dostaliśmy z sądu.

Zależy ile spraw jest na wokandzie. Zawsze możecie zadzwononic do sądu i spytać jak postęp w waszej sprawie. Koleżanka ostatnio czekała 3 miesiące na rozprawe.

Powrót