podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku janusz35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz35

Użytkownik
Odpowiedzi
38
mam nastepujące pytanie :
-w spadku odziedziczyłem (a w zasadzie moja żona i jej rodzeństwo ) dom oraz las. Don US wycenia na ok.170.000zł. W tym domu moja żona i rodzeństwo mieszkali przez lata i jeszcze teraz częśc z nich mieszka, w chwili śmierci spadkodawcy (rok 1995) dom był do remontu. Posiadamy faktury za remont na kwotę ok.50 tyś zł.Ale US nie chce obnizyć wartości spadku -domu o te kwotę czyli płacimy podatek od własnych pieniędzy niejako drugi raz. Czy to jest zgodne z przepisami.

Dlaczego formalności nie były załatwione w 1995 roku a dopiero po ponad 10 latach?

Obecnie możecie zażądać wyceny dokonanej przez biegłego, ale jeśli przyzna rację US, to będzie was drogo kosztować.

Takie samo pytanie zadała nam urzędzniczka w US. Powiedzmy że nie było woli do załatwienia tej sprawy w rodzinie. Mnie chodziło konkretnie o to czy US nie może uznać tego remontu jako " kosztu " spadku. Jeszcze jedno pytanie: do kogo pisać o ewentualne umorzenie podatku od spadku czy do Naczelnika US czy do Wójta Gminy. Jeszcze nie mam decyzji ale może rozpytam czy jest możliwość takiego umorzenia. Pozdrawiam

Od decyzji Naczelnika US można odwołać się do Izby Skarbowej.
Wójt nic do tego nie ma.

pytałem o tego Wójta dlatego iż pani z US zrobiła się w końcu miła i podpowiedziała taki sposób załatwienia tej sprawy - najwcześniej w 15 dniu od otrzymania decyzji (czyli to nie tryb odwałania) mogę złożyć w gminie wniosek o umorzenie podatku (właśnie od spadku )dlatego że jak mi powiedziała US tylko oblicza ten podatek a jest on dochodem gminy i dlatego ten wójt. Nie będę się odwoływał do IS ponieważ rzeczoznawca wyceni rynkową wartośc domu a przepisy nie pozwalają pomniejszyć jej o "wkład własny". Podatek od lasu też zapłacimy ponieważ jest to logiczne . Natomiast co do podatku od domu w którym wszyscy mieszkaliśmy od urodzenia i pomagaliśmy w budowie- tego podatku płacić nie zamierzamy ponieważ jest to niesprawiedliwe. Pozdrawiam

Powrót