Podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku mapi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mapi

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Sad stwierdził nabycie spadku. spadkodawca zmarł 20 lat temu ale stwierdzenie nastąpiło dopiero teraz. jedynymi wartościowymi przedmiotami spadku są 2 wkłady mieszkaniowe w których spadkodawca miał 1/2 udziału (chodzi o połowę wkładu mieszkania pierwszej zony i połowę wkładu mieszkaniowego mieszkania drugiej zony.

Dziedziczą: druga zona i dwójka dzieci z drugiego małżeństwa oraz córka z pierwszego.

Z tego co wyczytałem to muszę złożyć druk SD-Z1 do miesiąca po uprawomocnieniu się postanowienia.

Która rubrykę mam wypełnić w przypadku wkładu mieszkaniowego? Inne rzeczy lub prawa majątkowe?
Jaką podać kwotę? W spółdzielnie wyliczyli mi tylko Wartość całego wkładu mieszkaniowego na dzień śmierci spadkodawcy. Czy to powinna być wartość na dzień dzisiejszy? Jak to wyliczyć?

Czy dzieciom i żonie przysługuje zwolnienie z podatku?

Z góry dziękuję za pomoc

Naprawdę nikt nie wie?
Czy takie wyliczenie może być orientacyjne np wyliczona na podstawie cen sprzedawanych mieszkań w okolicy?
Czy w rubryce "Wartość rynkowa rzeczy lub praw (udziału spadkodawcy…)" podajemy ½ wartości rynkowej każdego z wkładów a w "wielkości udziału" ¼ czyli tyle ile orzekł sąd czy może całą wartość wkładu i 1/8 udziału?

Powrót