podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku kzbyszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kzbyszek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jak mają postąpić osoby ,które zostały spadkobiercami a w wyniku niewiedzy nie zgłosiły tego faktu do urzędu skarbowego. Po blisko roku przypadkowo dowiedziały się ,że taki fakt należy zgłosić. Co można zrobić w obecnej chwili i jakie mogą być konsekwencje tej niewiedzy.

Jezeli nie było jeszcze sprawy o nabycie spadku należy złożyć w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Zwolnienie z podatku nastąpi jeżeli w czasie 6 miesięcy od uprawomocnienia sie orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku spadkobiercy zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego.
Całą sprawę można też załatwić u notariusza.

Niestety ,postępowanie spadkowe było już ponad rok temu. O tym,że takie rzeczy się zgłasza dowiedziałem się teraz i nie wiem co teraz zrobić z tym faktem.

No to pozostaje tylko minimalizowanie skutków. Co wchodziło w sklad spadku? Może zabytki wpisane do rejestru? Wkład mieszkaniowy? W której grupie podatkowej są spadkobiercy? Czy spadek był obciążony długami? Jaka była wartość spadku? Kto pokrywał koszty ew. leczenia spadkodawcy i koszty pogrzebu?
Radzę szczegółowo zapoznać sie z ustawą o podatku od spadków i darowizn.

Przedmiotem spadku jest 1/4 udziału w maleńkiej działce ok 1 ara z domem w stanie ruiny w centrum miasta.Jak sądzę nie ciążą na tym żadne długi może oprócz podatku gruntowego za kilka lat. Nie wiem czy powinienem z tym iść teraz do urzędu skarbowego,nie potrafię ocenić wartości tej nieruchomości i nie mam teraz środków na opłaty podatkowe. Czy można z takimi sprawami czekać do sprzedaży i potem rozliczyć się z urzędem znając już realną wartość swojej części.

Ostatnia edycja:
Powrót