podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku Petent1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Petent1

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry. Otrzymałam w testamencie w formie aktu notarialnego mieszkanie. Należę do grupy III. Prawdopodobnie będę musiała zapłacić zachowek, więc przeraża mnie dodatkowo płacenie 20% wartości mieszkania.

Czy mogłabym zrobić cokolwiek, by nie płacić tego podatku?

Interesuje mnie każdy sposób, czy to jakaś umowa, przekazanie spadku komuś z rodziny jako darowizny, ukazanie własnego stanu majątkowego.

Z góry dziękuję serdecznie za ratunek.

Przysługiwałaby Pani ulga mieszkaniowa z art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn ale z tego co Pani pisała nie była zawarta pisemna umowa o opiekę ze spadkodawcą a to jest obecnie warunkiem skorzystania z tej ulgi. Zachowek wypłacony należy do długów spadkowych i odlicza się go od podstawy opodatkowania czyli od wartości majątku otrzymanego w spadku. Jest możliwość rozłożenia podatku na raty. Szczegóły może Pani ustalić w najbliższym US lub w infolinii Krajowej Informacji Podatkowej. Darowizna na kogoś z rodziny czy inna umowa nic nie zmienia. Jeżeli nie odrzuci Pani spadku to sytuacja tak wygląda.

Dziękuję za kolejną szczegółową odpowiedź. Po niej przejrzałam wszystkie swoje dokumenty związane z tą sprawą. Mam coś, co zawarłam prawie 10 lat temu z moim podopiecznym pod okiem notariusza. Nazywa się „umową o opiekę”. Nie brałam tego pod uwagę wcześniej, bo nie ma tam mowy o żadnym wynagrodzeniu, a po prostu jest oświadczenie o dożywotniej opiece.

Jeżeli to się zalicza, co w takim razie mogłabym zrobić, by uzyskać tę ulgę?

Czy musiałabym zacząć wdrażać procedurę już teraz, czy dopiero po rozprawie nabycia spadku?

Powrót