podatek od sprzedaży darowizny przed upływem

• Autor wątku Autor wątku jazgarz111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jazgarz111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam i mam pytanie odnośnie podatku od sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze darowizny.Wiem że przepisy zmieniły się z początkiem tego roku.I tu zaczynają się moje wątpliwości . Moi rodzice chcą mi przepisać grunt z budynkiem gospodarczym który zamierzam po załatwieniu formalności sprzedać .Pytając się w dwóch urzędach skarbowych otrzymałem dwie różne odpowiedzi na - pytanie,, czy zapłacę podatek a jak to jaki ?,,. Jedni mówią że muszę czekać pełne 5 lat kalendarzowych od daty darowizny ,inaczej zapłacę 19 % podatku od wartości . W innym miejscu dowiaduję się że zapłacę tylko od różnicy np. wartość darowizny to 100zł a ja sprzedam za 120zł to zapłacę podatek od 20 zł. W tym momencie sam nie wiem co jest grane. Czy może mnie ktoś oświecić .Będę wdzięczny za podpowiedzi

Dołączam się do pytającego. Jestem w podobnym połozeniu i bardzo interesuje mnie odpowiedź na to pytanie.

Zmieniły się przepisy od 2007 roku.Wprowadzony został podatek od sprzedaży darowizny 19%.Podatek ten można ominąć,jeśli w grę wchodzi darowizna mieszkania w bloku lub domu.Proszę,nie traktować autorytatywnie tego co napiszę,ale wydaje mi się,że w tej sytuacji wyżej opisywanej najprościej byłoby,aby rodzice sprzedali grunt z budynkiem gospodarczym i dali dziecku w darowiźnie pieniądze-w ten sposób można legalnie ominąć podatek w świetle nowego prawa.Pozdrawiam.

Powrót