podatek od sprzedaży i pit 39

• Autor wątku Autor wątku dawidbobola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidbobola

Użytkownik
Odpowiedzi
120
Rodzice mieli działki od 1960 roku..potem zmarli nikomu nic nie zapisali i po latach zrobiłem sprawę sądową.. najpierw dziedziczylismy wszystko,ja plus rodzeństwo a potem następna sprawa sądowa o podział...i spłaciłem rodzeństwo i wszystkie zostało moje... Ostatni z rodziców zmarł w 2010 a pierwsza sprawa sądowa że działki są nasze odbyła się w 2015 roku..natomiast w 2018 następna o podział... Wyrok był w 2023 roku że wszystko moje a rodzeństwo spłaciłem.

Czy mogę sprzedać już te działki aby nie płacić podatku? Słyszałem o ustawie z 2019 roku że okres 5 lat liczy się już wcześniej

dawidbobola;4588272 Słyszałem o ustawie z 2019 roku że okres 5 lat liczy się już wcześniej[/QUOTE napisał:
Tak - ale tylko po spadkodawcach. Tu część masz po rodzinie.

Pan_robotnik napisał:
Tak - ale tylko po spadkodawcach. Tu część masz po rodzinie.

Po spadkodawcach? Czyli o co chodzi w tej nowej ustawie z 2019

To nie jest ustawa - tylko nowelizacja ustępu 5. Masz cytat całego przepisu po zmianach:
Art. 10 ustawy PDoF
5. W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a–c, okres, o którym mowa w tym przepisie [czyli te 5 lat, po których sprzedaż jest zwolniona], liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie
lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

Pan_robotnik napisał:
To nie jest ustawa - tylko nowelizacja ustępu 5. Masz cytat całego przepisu po zmianach:
Art. 10 ustawy PDoF
5. W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a–c, okres, o którym mowa w tym przepisie [czyli te 5 lat, po których sprzedaż jest zwolniona], liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie
lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

Czyli mam rozumieć że gdybym dostał spadek na przykład po babci to okres 5 lat mnie nie obejmuje...a skoro działki po rodzicach są w formie dziedziczenia to muszę zgłosić pit 39

a skoro działki po rodzicach są w formie dziedziczenia to muszę zgłosić pit 39
Przecież dziedziczenie i spadek to jedno i to samo:D

Ty odziedziczyłeś tylko część (po rodzicach) resztę otrzymałeś w drodze działu spadku i spłaty pozostałych spadkobierców.
Od sprzedaży tej części, którą odziedziczyłeś nie zapłacisz podatku i nie musisz w związku z jej sprzedażą składać PIT-39.
Natomiast aby nie płacić podatku z tytułu sprzedaży części, której właścicielem stałeś się poprzez spłatę rodzeństwa musisz złożyć PIT-39, a pieniądze uzyskane ze sprzedaży tej części przeznaczyć na własny cel mieszkaniowy.

Swamp napisał:
Przecież dziedziczenie i spadek to jedno i to samo:D

Ty odziedziczyłeś tylko część (po rodzicach) resztę otrzymałeś w drodze działu spadku i spłaty pozostałych spadkobierców.
Od sprzedaży tej części, którą odziedziczyłeś nie zapłacisz podatku i nie musisz w związku z jej sprzedażą składać PIT-39.
Natomiast aby nie płacić podatku z tytułu sprzedaży części, której właścicielem stałeś się poprzez spłatę rodzeństwa musisz złożyć PIT-39, a pieniądze uzyskane ze sprzedaży tej części przeznaczyć na własny cel mieszkaniowy.

Rzeczoznawca sądowy wycenił wszystko na 200 tyś...jest nas czworo... Jedna siostra zrzekła sie swojej części na mnie... Dwójkę musiałem spłacić każde po 50 tys... Czyli mam rozumieć że na picie 39 muszę rozliczyć kwotę 100 tyś?

Moim zdaniem 150 000. Równowartość tych części, których nie odziedziczyłeś.

Swamp napisał:
Moim zdaniem 150 000. Równowartość tych części, których nie odziedziczyłeś.

Rozumiem.. muszę jeszcze iść do jakiegoś notariusza się dokładnie dowiedzieć

Powrót